media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Додела сертификата у оквиру пројекта „Могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања”

Dodela1.JPG

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице у сарадњи с Фондом „Европски послови” Аутономне покрајине Војводине, у уторак, 24. фебруара 2015. године с почетком у 11 часова у Великој сали Скупштине Аутономне покрајине Војводине организовао је свечану доделу сертификата учесницима пројекта под називом „Могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања”.
Током реализације првог дела пројекта у 2014. години, обуку под називом „Фондови Европске уније: од идеје до реализације” прошло је укупно 125 полазника из 13 војвођанских локалних самоуправа и креиранe су укупно 24 пројектне идеје. Циљ обуке је био да се полазници информишу о актуелним ЕУ програмима и отвореним позивима и науче самостално да формулишу предлоге пројеката у складу са европским правилима. Током обука, полазници су развијали вештине и ставове неопходне за преузимање активне улоге у развоју и имплементацији пројеката у области образовања, како на локалном, тако и на регионалном нивоу.
Током првог полугодишта школске 2014/15. године спроведено је пет тродневних обука у следећим местима: Кањижи, Сремској Митровици, Кикинди, Вршцу и Суботици (13 општина: Алибунар, Бачка Топола, Вршац, Кањижа, Кикинда, Опово, Панчево, Рума, Сента, Суботица, Сремска Митровица, Чока и Шид).

Присутне је у име домаћина поздравила Ана Томанова Маканова, потпредседница Скупштине АП Војводине, која је, између осталог, рекла да је пројекат који су секретаријат и фонд остварили изузетно значајан баш због тога што је неопходно да имамо стручан кадар у образовним институцијама и домовима ученика, који ће на адекватан начин знати да користе европске фондове за остваривање својих идеја преко разних пројеката. „Знање је највеће благо, јер користећи га, остварујемо бољитак и напредак у нашим установама, а самим тим и у друштву. Ако остварите и реализујете само један пројекат, то је већ огромно достигнуће”, рекла је потпредседница.
Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Михаљ Њилаш, истакао је да је сарадња с Фондом у овом пројекту изузетног значајна за образовне институције, јер је ова обука спроведена с циљем побољшања квалитета рада наших институција. Жеља је наравно да се обука у склопу пројекта „Фондови Европске уније: од идеје до реализације” прошири на свих четрдесет пет општина у Војводини. „На половини ове обуке већ су се направиле двадесет четири пројектне идеје, а с поносом могу рећи, све су изузетне и одличне. Фонд и наш секретаријат ће и надаље стајати на располагању свим заинтересованима за евентуална питања или недоумице” – рекао је Њилаш. И он је честитао свим полазницима и пожелео им пуно успеха у аплицирању с њиховим пројектима.
Синиша Лазић, директор Фонда „Европски послови” АП Војводине изузетно је задовољан што се обука остварује путем овог пројекта, јер је, по његовим речима, у питању посао за дуг временски рок, значајан за будућност. И он је изјавио да без обзира на добру економију, без образовања нема напретка у друштву, а ни на индивидуалном плану. При том, додао је, мисија образовања и едукације је трајна.
У наставку свечаности представљени су резултати пројекта „Могућност коришћења ЕУ фондова у области образовања” у 2014. години, пројекта Делегације Европске уније у Србији „Европски дневник – мудар избор” и резултати јавног конкурса Покрајинског секретаријата за финансије за учешће у суфинансирању пројеката који се финансирају из фондова Европске уније, као и даљи кораци.
Излагачи су били Тамара Глишић, из Фонда „Европски послови” АП Војводине, Мерлида Константиновић, из покрајинског секретаријата за образовање, Снежана Пуповац, из Информационог кутка Европске уније Нови Сад, Зденка Радаков из покрајинског секретаријата за финансије и Јелена Драгаш из Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларија.
На крају свечаности учесницима су уручени сертификати за успешно завршену обуку за припрему европских пројеката, а који су обуку прошли од октобра до децембра 2014. године.

Други део пројекта започео је обуком у Сомбору од 11. до 13. фебруара 2015. године, а до јуна и краја ове школске године, предстоји реализација још пет обука за представнике образовно-васпитних установа с територије Аутономне покрајине Војводине.

24.02.2015

  • Dodela1.JPG
  • Dodela1.JPG
  • Dodela1.JPG
  • Dodela1.JPG
  • Dodela1.JPG
  • Dodela1.JPG
  • Dodela1.JPG