media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Почетак другог циклуса обука за просветне раднике у АП Војводини

Sombor1.JPG

Наставак сарадње Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Фонда „Европски послови” Аутономне покрајине Војводине на реализацији пројекта „Могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања”, означен је првом обуком за запослене у образовно-васпитним установама с подручја АП Војводине у другом полугодишту школске 2014/2015. године, која је одржана у Сомбору.
Да подсетимо, обуку „Фондови Европске уније: од идеје до реализације” током 2014. године прошло је укупно 125 полазника из 51 институције у АП Војводини у оквиру пет обука које су се одржале у Кањижи, Сремској Митровици, Кикинди, Вршцу и Суботици.
У другом полугодишту предвиђено је одржавање укупно шест обука од којих се прва реализовала у Сомбору, од 11. до 13. фебруара 2015. године, у просторијама Дома ученика средњих школа. Обуку за оспособљавање за припрему европских пројеката прошла су укупно 23 полазника из 13 институција с подручја града Сомбора и општина Апатин, Оџаци и Кула.
Током првог дана полазници су имали прилике да се упознају с могућностима финансирања из програма Европске уније као што су Еразмус+, Креативна Европа и Европа за грађане и грађанке, док је посебан акценат стављен на програме прекограничне сарадње с Мађарском и Хрватском који су релевантни за подручје Западно-бачког округа, а финансирају се из ИПА Инструмента за претприступну помоћ.
Током другог дана обуке полазници су имали прилике да се опробају у припреми прекограничних пројеката формулисањем основних елемената пројекта у оквиру логичке матрице. Обука је резултирала с пет пројектних идеја у области развоја образовног туризма, рада с децом из маргинализованих друштвених група, унапређивања факултативне и практичне наставе, као и представљање малих, сеоских школа као вишефункционалних установа кључних за развој мањих средина.
Последњи дан било је речи о буџетирању пројеката, као и о садржају апликационих формулара. Такође, Информациони кутак Европске уније, Нови Сад представио је пројекат Делегације Европске уније у Републици Србији под називом „Европски дневник – мудар избор 2014–2015”.
Обукама до краја школске 2014/2015. године биће обухваћено преко 270 полазника из преко 106 образовно-васпитних установа широм АП Војводине.

03.03.2015

  • Sombor1.JPG
  • Sombor1.JPG
  • Sombor1.JPG
  • Sombor1.JPG