media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета школама у Сремској Митровици

Идеја за посету школама на територији АП Војводине настала је прошле године, почетком штрајка просветних радника, с циљем да се анализира безбедност ученика и начин извођења наставе током штрајка. Уз мере које се спроводе како би се остварила безбедност ученика у образовним институцијама, представници школа могу да изнесу и проблеме с којима се сусрећу. Овакав вид радног састанка показао се као изузетно користан и на овај начин се стиче поверење и остварује добра сарадња с покрајинским органом – рекао је Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, 6. марта 2015. године, на почетку радног сусрета у Сремској Митровици.
Он је с помоћницом покрајинског секретара за образовање Љубицом Срђанов посетио Прехрамбено-шумарску и хемијску школу у Сремској Митровици, која је била домаћин, а присуствовали су и представници Митровачке гимназије и Основне школе „Бранко Радичевић” из Кузмина. Из Основне школе „Јован Поповић” из Сремске Митровице, из непознатих разлога, нико се није одазвао овом радном састанку, иако су они претходно били потврдили долазак.
У општинама на територији АП Војводине, где смо одржали радне састанке са челницима школа, увиђају се специфичности сваке школе и локалне средине. Међутим, без обзира на величину и развијеност општина, образовне установе сусрећу се са сличним проблемима или успесима својих ученика – рекла је Љубица Срђанов.
Представници покрајинског секретаријата овом приликом били су обавештени да у Прехрамбено-шумарској и хемијској школи имају изузетно квалитетан стручни кадар, и да се успешно спроводи систем образовања ‒ сарадња са социјалним партнерима који деци обезбеђују праксу веома је добра. Школа је добро опремљена – када је реч о безбедности ученика, имају и видео-надзор.
Што се тиче Митровачке гимназије, она је још у законском штрајку, а време у међусмени користи се изузетно квалитетно. Наиме, тада професори држе бесплатне припремне часове за основце за упис у средњу школу, а једнако раде и припреме са својим ђацима средњошколцима, који желе наставити школовање на факултетима. Интересантно је и то што ова гимназија учествује у интернационалној размени ученика „Интеркултура”, па тако имају ученике и из Турске, Шпаније и Италије.
Основна школа „Бранко Радичевић” из Кузмина налази се у малој сеоској средини где се скоро сви познају, те немају проблеме са ученицима, дисциплином, или безбедношћу. Сарадња с родитељима, саветом родитеља и школским одбором веома је добра, а представници МУП-а одржавају и неколико радионица са ученицима петог разреда.
Члан градског већа задужен за образовање Слободан Вујчић и просветне инспекторке, Снежана Коњевић и Милка Љајић, потврдили су да имају изузетно коректну сарадњу са свим школама у Општини Сремска Митровица.
На овом радном састанку, поред представника покрајинског секретаријата, били су присутни Небојша Огњеновић, директор Прехрамбено-шумарске и хемијске школе, Миладин Цвијетиновић, професор, Славица Шарошковић, педагог, Јелена Перић, психолог, Јелена Станковић, представница школског одбора и Данијела Миљковић, представница савета родитеља. У име Митровачке гимназије појавили су се Мирјана Ђорђевић, директорка, Биљана Кавалић, секретарка школе, и Тамара Кавалић, педагог/психолог. Основну школу „Бранко Радичевић” из Кузмина представљали су Јелица Филиповић, секретарка, Кристина Дрљача, педагог/психолог, и Нада Међедовић, представница школског одбора.

10.03.2015