media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Потписан Протокол о приступању Града Новог Сада пројекту Покрајинске владе српско-енглеске билингвалне наставе

dvojezicna

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш (Nyilas Mihály) и члан градског већа Града Новог Сада, задужен за образовање, мр Владимир Јелић, потписали су Протокол о приступању Града Новог Сада пројекту Покрајинске владе „Увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у установе образовања и васпитања на територији АП Војводине”.
Свечано потписивање протокола одржано је у Гимназији „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду. Након поздравне речи директора поменуте гимназије др Радивоја Стојковића, присутним ученицима, наставницима и новинарима обратио се Михаљ Њилаш (Nyilas Mihály), који је истакао да пројекат Покрајинске владе траје већ пет година, и да је пре две недеље представљена његова евалуација.
Школске установе с територије Новог Сада, које учествују у пројекту су Гимназија „Јован Јовановић Змај” и Основна школа „Петефи Шандор”. Евалуацијом пројекта доказано је да ученици у билингвалним одељењима ништа не губе у односу на своје вршњаке у редовним одељењима, те да могу имати само предности због компоненте страног језика у настави. Потписивањем протокола, Град Нови Сад се и званично прикључује билингвалном пројекту што је, према оцени Њилаша, изузетно важан подстрек за остале основне школе с територије града и за Предшколску установу „Радосно детињство” да постану део пројекта.
Члан градског већа задужен за образовање, мр Владимир Јелић навео је да Град Нови Сад сматра да билингвалну наставу треба подржати, те да је изузетно битно да и Предшколска установа „Радосно детињство” у Новом Саду настави са започетом реализацијом пројекта, као и то да се друге основне школе што пре укључе у двојезичку наставу. Мр Јелић додао је да већ има школа које су заинтересоване за прикључивање пројекту, попут ОШ „Ђорђе Натошевић” у Новом Саду.
Након свечаног потписивања протокола и пригодног програма, званичници су обишли кабинет за математику, који је опремљен модерним училима, попут смарт-табле и таблет-рачунара.

27.03.2015

  • dvojezicna
  • dvojezicna
  • dvojezicna
  • dvojezicna
  • dvojezicna
  • dvojezicna
  • dvojezicna