media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Округли сто: „Инклузија Рома – примери добре праксе”

Својим чланством у Скупштини европских региона (AER), Скупштина Аутономне покрајине Војводине остварила је ближу сарадњу са шведским регионом Норботен. Представницe овог региона Моника Карлсон и Елизабет Лакс биле су у посети Новом Саду од 29. до 31. марта.

Осим размене искустава у различитим областима од заједничког интересa, представнице из Норботен региона желеле су да сазнају више о позитивним искуствима инклузије Рома и механизмима које наша држава користи за унапређивање ове области. Тим поводом, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице организоваo је Округли сто с темом „Инклузија Рома – примери добре праксе”, који је био одржан 31. марта 2015. године у Скупштини Аутономне покрајине Војводине.

Поздравне речи упутио је Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара и додао да је овај догађај добра прилика за размену искустава и мишљења, као и за представљање афирмативних мера које владин и невладин сектор предузимају с циљем унпаређивања општег положаја Рома у АП Војводини.

Представници знаменитих институција из државног и невладиног сектора који се баве овом облашћу, представили су примере добре праксе и иницијативе које се предузимају с циљем боље интеграције Рома у нашем друштву. Из аспекта образовања, наглашен је значај што ранијег укључивања ромске деце у систем предшколског образовања, али су такође предочене и одређене препреке које умногоме отежавају лакшу интеграцију Рома у друштво, међу којима лоши услови живљења и недостатак адекватне инфраструктуре спадају у најважније.

Гошће из Шведске изразиле су своје задовољство присуством на овом скупу и похвалиле примере добре праксе у овој области. Такође, оне су истакле да рано напуштање школе представља један од заједничких изазова обе регије.

02.04.2015