media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета школама у Темерину

20150401130554

Да сарадња локалне самоуправе са образовним институцијама може добро да функционише потврђује и пример у Темерину. Наиме, oва општина организује превоз за ученике-путнике која су лошег материјалног стања, док за децу ометену у развоју, организује поред превоза и финансирање оброка у школи. То је велика помоћ породицама троје аутистичне деце која похађају инклузивно образовање у Основној школи „Славко Родић” у Бачком Јарку.
Локална самоуправа и стипендира ученике за упис у средњу школу. Надаље, општина Темерин је организовала и курс за израду и писање пројеката за образовне институције на који су се све школе у овој општини одазвале. Такође, организовали су и разне видове праксе за децу која похађају средњу струковну школу „Лукијан Мушицки”, а неретко је случај да после завршетка школе, они и остају на тим радним местима.
Ипак, свака школа, као и у другим општинама у Војводини, има низ својих проблема. Директор средње школе „Лукијан Мушицки”, између осталог, рекао је да се показује потреба за ученичким домом, који би умногоме олакшао школовање деце која похађају ову школу. Наиме они су претежно из околних места у којима неки имају адекватну саобраћајну везу с Темерином, а неки не. Иначе, велика жеља ове средње школе јесте и отварање гимназијског одељења општег смера, будући да за то постоји изузетна велика заинтересованост. Отварање овог одељења свесрдно подржава и локална самоуправа.
Основна школа „Петар Кочиш ” у Темерину образује многе ученике који желе средње образовање у медицинској струци. Најближа средња медицинска школа налази се у Новом Саду. Зато директор и наставници ове школе сматрају да би отварањем оваквог одељења у Темерину, много олакшали како деци – због уштеде времена путовања, тако и родитељима – највише у материјалном смислу.
Основна школа „Кокаи Имре” из Темерина пак има проблем с расипањем становништва, односно с миграцијом, па се самим тим и број ученика из године у године смањује.
Иначе све споменуте школе су до недавно биле у штрајку просветних радника, али то није спречавало наставнички кадар да поред часова која су трајала по 30 минута ипак организују допунску наставу и ваннаставне активности.
После званичног дела посете Средњој школи „Лукијан Мушицки” у Темерину, где су били представници и горепоменутих основних школа, Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара и Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање
истакли су да руководство и запослени ових школа увек могу да рачунају на секретаријат и да ће се потрудити да заједнички пронађу решења за све проблеме, како сада тако и у будућности.

Радном састанку присуствовали су: чланови Средње Школе „Лукијан Мушицки” из Темерина и то директор Миломир Радић, секретарка Станислава Марковић, педагошкиња Нада Срећков, представница Школског одбора и представница Савета родитеља Валентина Мандић. Из Основне школе „Славко Родић” из Бачког Јарка присутни су били секретарка Марија Лелета, педагог Стојанка Јаноши Зељковић, представница Школског одбора Биљана Грозданић, представница Савета родитеља Тамара Рујевић. Чланови Основне школе „Петар Кочић” из Темерина били су директорка Александра Мишковић, секретарка Валентина Гашовић, психологишкиња Весна Жунац Скакић, представница Школског одбора Маја Грковић и представница Савета родитеља Даница Кљајић. Из Основне школе „Данило Зеленовић” из Сирига били су директорка Биљана Ђуричић, секретар Горан Марковић, педагошкиња Ивана Лазић, представник Школског одбора и представник Савета родитеља Драгослав Катић. Састанку су присуствовали и чланови Основне школе „Кокаи Имре” из Темерина с директором Белом Сивери, секретарком Љиљаном Лукић, психологишкињом Маријом Бори, представником Школског одбора Ђулом Урбан, представником Савета родитеља Золтаном Ури. Поред свих њих, састанку је присуствовао и представник локалне самоуправе, члан градског већа задужен за образовање – Милован Балабан.

02.04.2015

  • 20150401130554