media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Фестивал памети за дијаспору из Виченце у Италији

Vicenza-3

На позив Драгана Кићановића, Генералног конзула Републике Србије у Трсту, делегација Покрајинске владе, коју је предводио Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице посетила је Виченцу у Италији, где је одржана креативна радионица Фестивал памети за ученике који похађају допунску наставу на српском језику.
Ученици основних школа од првог до осмог разреда окупили су се у месту Тори ди Квартесоло да би се опробали у вештинама креативног размишљања и испољавања маште које су преточили у безброј креативних облика. Без обзира на то што претходно нису имали прилике да се упознају с правилима такмичења, захваљујући универзалном језику боја и неограниченим могућностима без погрешних решења, врло брзо такмичари су се снашли, те је у кратком року наступила права експлозија креативности. Чак су и родитељи који су присуствовали такмичењу били пријатно изненађени показаним визуелно-просторним способностима своје деце, што немају прилику да покажу у својим школама, где се акценат даје на меморисање и понављање чињеница. Учесници нису имали никаквих проблема са ауто-цензуром нити са страхом од процене, па су креативни облици и форме настајали таквом брзином да је било тешко регистровати сва решења. Ипак, уз асистенцију Оливере Абадић, наставнице српског језика за ученике дијаспоре, сва решења су забележена и сачувана, а свим учесницима поклоњен је по један комплет Дорис мозгалице. Такође, за ученике са осам пунктова који су због наставе у својим школама били спречени да присуствују овом догађају, обезбеђени су комплети Дорис за креативне вежбе.
У делегацији Покрајинског секретаријата били су и Мариус Рошу, начелник Службе за очување идентитета националних заједница и др Здравко Живковић, аутор пројекта „Фестивал памети”.

21.04.2015

  • Vicenza-3
  • Vicenza-3