media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета школама у Бечеју

becej

Да сарадња локалне самоуправе са образовним институцијама може добро да функционише, потврђује се и на примеру у Бечеју. На састанку представника Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, с представницима школа у бечејској општини, то је потврдила и Светлана Вулетић, чланица градског већа задужена за образовање. На пример, поред осталог, општина организује превоз за ученике-путнике и за децу ометену у развоју, а која похађају ШОСО „Братство” у Бечеју.
Ипак, свака школа, као и у другим општинама у Војводини, има низ својих проблема. Директорка Економско-трговинске школе Гордана Ковачев истакла је да и поред недостатка ученичког дома, недовољне сарадње с локалном привредом, неисплаћеним путним трошковима наставника, захваљујући квалитетној настави, много ученика наставља школовање и завршава факултете.
Школа за основно и средње образовање „Братство” има проблем с кадровском нестручношћу, претежно због тога што иностране дипломе нису нострификоване, па су наставници запослени на одређено време ‒ неки већ двадесетак година. Двојезичка настава у школи са ученицима који су са специјалним потребама, додатно усложњава проблем. Недостатак дневног боравка је огромна тешкоћа, јер би његовим радом од 7 до 17 часова умногоме био збринут узраст од 7 до чак 30 година, који има веће или мање телесно оштећење и оштећење вида ‒ рекао је, између осталог, Имре Станко, директор ове школе.
Социјална угроженост становништва евидентна је и у Бачком Градишту, а у основној школи „Светозар Марковић” суочавају се и с миграцијом претежно ромског становништва. Наиме, из године у годину опада број редовних ученика, баш због њихове селидбе и повременог враћања у њихова места. Директор Рајко Ђурић забринут је због ове ситуације, јер она може да изазове вишак запосленог наставничког кадра.
По речима директорке Оливије Маус, проблем ученика основне школе „Шаму Михаљ” јесте у томе што после завршетка осмогодишње школе имају мали избор смерова за упис у средње школе на мађарском наставном језику. Наставници пак нису довољно и адекватно обучени за рад с децом која имају сметње у развоју.
После званичног дела посете Економској-трговинској школи у Бечеју, где су били и представници других горепоменутих школа, Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара, и Љубице Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање, истакли су да руководство и запослени у овим школама увек могу да рачунају на секретаријат и да ће се потрудити да заједнички пронађу решења за све проблеме, како сада, тако и у будућности.

21.04.2015

  • becej