media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Регресирање превоза ученика средњих школа у Војводини

У наставку успешне сарадње са свим јединицама локалне самоуправе у Војводини, Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице потписао је 5.5.2014. године уговоре на основу којих ће бити омогућена исплата 35.278.500,00 динара, намењених регресирању трошкова превоза ученика средњих школа у Војводини.
Остваривање једног од основних принципа система образовања и васпитања, као што је једнако право и доступност образовања и васпитања, јесте циљ за који се залаже овај покрајински секретаријат. Ученицима се мора омогућити да се уписују у средње школе и бирају профиле према својим афинитетима и потребама тржишта рада у јединицама локалне самоуправе из које долазе, а не према близини школе и могућностима родитеља да финансирају трошкове школовања.
Покрајински секретаријат је у том циљу, почетком године расписао Конкурс за регресирање превоза ученика средњих школа за 2015. годину. Конкурс обухвата свих 45 општина и градова у Војводини, којима је, од укупне суме од 173.342.137,00 динара, за први квартал до сада исплаћено 35.200.000,00 динара. Локалне самоуправе којима је одобрен највећи износ средстава су Стара Пазова, Суботица, Сомбор, Зрењанин и Панчево у којима је и највећи број ученика - путника.

06.05.2015