media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Конференција стручног усавршавања за билингвално образовање

DCS3464resize.JPG

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Британски савет 12. маја 2015. године организовао је конференцију стручног усавршавања за билингвално образовање у Гимназији „Лаза Костић”.
Конференцију је отворио Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање и Њ.e. Денис Киф, амбасадор Велике Британије.
Секретар Њилаш је у свом поздравном говору истакао да је улога наставника и васпитача у овом пројекту немерљиво важна. Зато покрајинска администрација настоји да омогући што боље услове за рад. „Користим прилику да вас подсетим да је прошлог петка, 8. маја, покрајински секретаријат на чијем челу стојим ја, расписао конкурс за доделу финансијских средстава основним и средњим школама у пројекту. Нажалост, предшколске установе нисмо у могућности да финансирамо, али зато нам је драго да ту имамо помоћ наших партнера у пројекту, Британског савета, који је умногоме допринео да се ова конференција, на којој учествују и васпитачи, данас одржи. Такође, драго нам је да имамо подршку и наших партнера у локалним самоуправама који, сходно својим могућностима, помажу реализацију пројекта.” – рекао је Њилаш. Он је напоменуо и то да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја приступило изради правне регулативе о двојезичкој настави јер је изузето битно да двојезичка настава буде део образовног система Републике Србије, како би се овај вид наставе, из правног угла, спроводио на сличан начин као и редовна настава. Очекује се да ће правилник о двојезичкој настави у односу на матерњи и страни језик бити донет што пре, како би представљао један од темеља реформе образовног система.
„Овом приликом хтео бих да захвалим господину Тонију Обрајану (Toni O’Brajan), директору Британског савета за западни Балкан, који је у току свог мандата са својим сарадницима здушно помагао наш пројекат, омогућавајући различита стручна усавршавања свима нама у пројекту, у иностранству и у земљи, као што је и ова конференција с професором Баксом”, рекао је, између осталог, секретар Њилаш.
Њ.е. Денис Киф, амбасадор Велике Британије изразио је задовољство што се пројекат билингвалне наставе успешно спроводи у АП Војводини. Такав вид образовања мора се поспешивати и проширивати, јер комуникација у свету у свим гранама привреде, економије итд. то и изискује. Наравно, за будућност ове земље изузетно је значајан, поготово и због европске интеграције ове регије, као и саме Републике Србије.

Да подсетимо, пројекат Покрајинске владе – увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у образовне установе на територији Аутономне покрајине Војводине, започет је 2010. године. Од скромног почетка, данас у пројекту учествује 13 школских установа с територија шест локалних самоуправа. Од предшколских установа до средњих школа, 841 дете похађа наставу по овом пројекту. Језик наставе, осим од почетног српско-енглеског језика, приширио се на мађарско-енглески и на хрватско-енглески језик. У пројекту је преузет модел билингвалне наставе, која подразумева извођење наставног градива 30–45% на страном језику.


Конференцију, која је подељена у четири тематска дела, водио је увaжени професор примењене лингвистике др Денис Бакс са Универзитета у Бедфордширу у Великој Британији.

12.05.2015

  • DCS3464resize.JPG
  • DCS3464resize.JPG
  • DCS3464resize.JPG
  • DCS3464resize.JPG
  • DCS3464resize.JPG