media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

ЗАВРШЕН 5. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПАМЕТИ

01.JPG

У недељу 17. маја 2015. године, у Великој сали Скупштине АП Војводине, одржана је свечаност поводом церемоније проглашења победника Петог међународног фестивала памети. Домаћин је био Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, а присутне је поздравио Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање.

Из дванаест европских региона и десет земаља учествовало је 1200 ученика, а њих 70 пласирало се у велико финале Фестивала чији је слоган „Пробуди своју креативност – размишљај иновативно”. Велика сала Скупштине АП Војводине одисала је младошћу, ентузијазмом, оптимизмом и креативношћу у очекивању резултата гласања међународног стручног жирија, чији су чланови били из Србије, Словеније, САД и Аустралије.

У првих 20 најбољих пласирали су се представници из 10 региона учесника, а у првих 15 највише освојених места оствариле су АП Војводина са шест места и Бугарска, која је била дебитант ове године, са чак четири освојена места. Поред ових региона, међу 15 најбољих ушли су и такмичари из Мађарске (два места), Хрватске и Румуније (по једно место).

Ипак, прави тријумф забележила је АП Војводина, чији су такмичари према укупним резултатима и гласовима жирија заузели сва три прва места. Треће место је освојила Валентина Бозоки, ученица 2. разреда Средње стручне школе „Бранко Радичевић” Рума (у претходној години представница поменуте школе Маја Губић била је свеукупни победник Фестивала), друго место заузела је Ливиа Тóтх, ученица 3. разреда Пољопривредне школе из Бачке Тополе, док је прво место освојио Александар Буљевић, ученик 1. разреда Гимназије „Исидора Секулић” из Новог Сада, те је тиме постао победник Петог међународног фестивала памети.

Свечаном проглашењу победника присуствовали су, поред ученика и њихових професора, директора школа и представника региона и бројни угледни гости из земаља учесница, као и представници амбасада и медија. Након завршетка такмичења, госпођа Габриелла Неметх, потпредседница Братиславског самоуправног региона упутила је позив Михаљу Њилашу, покрајинском секретару за образовање да се свечаност отварања Шестог међународног фестивала памети одржи у Братислави у септембру 2015. године, што је са задовољством и прихваћено.

18.05.2015

  • 01.JPG
  • 01.JPG
  • 01.JPG
  • 01.JPG
  • 01.JPG
  • 01.JPG
  • 01.JPG