media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Представљене могућности за унапређивање наставе српског као нематерњег језика

IMAG0563

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Педагошки завод Војводине били су домаћини представницима Координационог тела Владе Рeпублике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, те представницима локалних самоуправа и просветних радника из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа. Сусрет је одржан 28. маја 2015. године у згради Скупштине АП Војводине, у оквиру пројекта „Примена препорука за унапређивање наставе и учења Српског као нематерњег језика у основним школама у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи”.
Присутне је поздравила Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање, те их је упознала са основним подацима и специфичностима у погледу образовања на територији Војводине, с посебним освртом на образовање припадника националних мањина – националних заједница.
Ленка Ердељ, директорка Педагошког завода Војводине, представила је активности које је овај завод до сада предузимао у вези с реализацијом и унапређивањем наставе српског као нематерњег језика у основним школама, на територији АП Војводине.
Данијела Ненадић, директорка службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, објаснила је потребу да се на територији поменутих општина реализује овај пројекат. Посебну подршку просветним радницима, који реализују наставу предмета Српски као нематерњи језик, с циљем унапређивања наставе, представљале су обуке наставника, организоване посете и сусрети с васпитачима и наставницима на територији АП Војводине, као и присуство на њиховим часовима.
Присутни су имали прилику да добију одговоре на нека питања и дилеме када је реч о могућностима реализације овог предмета, посебно у предшколском узрасту, будући да се у поменутим општинама програм не спроводи.
Педагошки завод Војводине је свима који су били на овом састанку обезбедио по један примерак штампаног материјала „Програм и методичка упутства за наставу српског као нематерњег језика у првом и другом разреду основне школе у одељењима са наставом на језику националне мањине”, др Меланије Микеш (2006) и „Српски као нематерњи језик – диференцирани наставни план и програм од првог до осмог разреда основног образовања и васпитања” (предлог), Душанке Звекић-Душановић и Наташе Добрић (2007).
Домаћини и присутни изразили су жељу и спремност да наставе сарадњу и да је, у складу с могућностима и потребама, прошире у наредном периоду.

28.05.2015

  • IMAG0563