media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш: Мултикултурализам и толеранција су највеће вредности Покрајине које морају све више да се манифестују у пракси

kamp2

У Кањижи, на Тиси, од 24. до 27. јуна, биће одржан „Камп без граница“, који ће окупити 80 ученика из осам средњих школа у Војводини. Учесници кампа ће се дружити уз спортска такмичења и едукативно-забавне радионице. Биће то и прилика да деца, чији су матерњи језици различити, покажу једни другима, а и одраслима, да језичка и национална шароликост нису препрека за блискост, дружење, склад, љубав и пријатељство.
Ради се о пилот пројекту, који се уводи први пут, и део је кровног пројекта Покрајинске владе „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини“.
Уместо „Купа толеранције“ - спортског такмичења школских екипа, у „Кампу без граница“ средњошколци ће имати прилику да се надмећу у различитим вештинама и играма, специјално осмишљеним за овај пројекат. Специфичност је и у томе што ће ученичке екипе, које су данас жребом одређене, бити мешовите, по полној и етничкој структури.
Окупљеним учесницима предстојећег кампа: ученицима, професорима и директорима средњих школа, обратио се потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш.
„Мултикултурализам и толеранција су највеће вредности наше Покрајине. Зато не постоји ништа боље него да наша деца буду заједно, да се друже и да у оквиру једне игре без граница, у оквиру овог кампа, то даље чувају и јачају. То је важно за нашу Покрајину и њене грађане. То су вредности које морају све више да се манифестују у пракси и зато је битна новина да се овог пута неће такмичити школске екипе, него ће се жребом направити мешовите екипе ученика из више школа, који говоре различитим матерњим језиком и припадају различитим националним заједницама. То је онда то право грађење толеранције међу младима, јер се проширују видици и стварају нова пријатељства, а то ће после сигурно утицати и на одрасле, јер ће деца пружити пример толеранције“, рекао је Михаљ Њилаш и додао да толеранција уживо постоји у нашим крајевима, а да се свака прилика мора користити да се одржава и јача.
„Камп без граници“ одржава се под покровитељством Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, а реализује га удружење Центар за младе „Ана (Ивановић) и Бастијан“ из Кањиже. Учествују ученици гимназија из Бечеја, Зрењанина, Ковачице, Ковина и средњих стручних школа из Жабља, Новог Сада, Суботице и Кањиже.

18.06.2015

  • kamp2
  • kamp2
  • kamp2
  • kamp2