media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Помоћ Покрајине средњим школама у Војводини

direktor

За набавку опреме за војвођанске основне и средње школе у овој буџетској години, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу, и националне мањине ‒ националне заједнице обезбедио је укупно 145.000.000 динара. Циљ је да се од наредне школске године квалитет образовања и образовно-васпитног рада побољша. Потпредседник Покрајинске владе и ресорни покрајински секретар Михаљ Њилаш, након завршетка конкурса, истакао је да није било једноставно поделити издвојени новац, када се зна да су потребе много веће, и далеко надмашују садашње буџетске могућности. Секретар Њилаш изразио је ипак уверење да ће у буџету за наредну, 2016. годину, издавања за опремање школа бити удвостручена.
Једној од најуспешнијих средњих стручних школа у Војводини и Србији, Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн” у Новом Саду, на пређашњем конкурсу поменутог секретаријата за опремање основних и средњих школа (2014. године) додељено је 891 000 динара.
‒ Школа се обогатила новим училима и опремом за фискултурну салу. Припремна настава за поправне испите одвијаће се квалитетније захваљујући недавно купљеној новој опреми. Наредну школску годину дочекујемо са шест видео бимова и седам лаптопова. Набавили смо и део опреме за фискултурну салу: шведску клупу, козлиће, кожне струњаче, лопте... поновили смо се и орманима за кабинете, као и с нешто канцеларијске опреме ‒ каже директор школе др Станко Матић и напомиње да је школи неопходно још неколико десетина рачунара, као и појачан видео надзор.
‒ Од огромне нам је користи помоћ Покрајинске владе, али новца увек недостаје, опрема је скупа, техника напредује, а ђаци прате све иновације и с правом су све захтевнији. Задатак школе је задовољавање потреба привреде, те је квалитетна стручна настава посебно усмерена на стицање практичних знања.
У школи су успели да реализују надоградњу, која је припремана тридесет година. Директор Матић напомиње да постоји још пројеката који ће сигурно утицати на квалитет наставе. Планира се опремање школе најсавременијим училима електронске конфигурације, а највећи пројекат је изградња ученичког интерната са три стотине лежаја.
На недавно завршеном конкурсу за опремање основних и средњих школа, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу, и националне мањине ‒ националне заједнице у 2015. години, ова школа је добила 760.000 динара. Остаје да се одлучи како најкорисније да се употреби овај новац.

24.07.2015

  • direktor