media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Школска 2015/16. година

Presskonf1.JPG

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине − националне заједнице Михаљ Њилаш, у уторак 1. септембра, у 10 часова, одржао је конференцију за новинаре у прес-сали, поводом почетка нове школске 2015/16. године.
Конференцији за штампу присуствовала је и Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање и Милица Гагић, самостални стручни сарадник II за развој образовања и васпитања и ученичког стандарда.
У свом обраћању новинарима, покрајински секретар изнео је да настава 1. септембра почиње за око 233.000 (232.977) ђака широм АП Војводине, у 45 локалних самоуправа, у 44 предшколскe установе, 383 основне и у 131 средњој школи. Истакао је и то да су све наше установе спремне за почетак школе, јер су у протеклом периоду урадиле неопходне и опсежне припреме. „Све што је потребно у оквиру својих надлежности, учинили су и министарство, локалне самоуправе, национални савети ‒ када је реч о образовању припадника мањинских националних заједница, као и сам покрајински секретаријат”, рекао је Њилаш.
Покрајински секретаријат у овој буџетској години, ради побољшања квалитета образовно-васпитног рада, издвојио је укупно око 175 милиона динара, за опремање војвођанских основних и средњих школа (145 милиона динара), за установе ученичког стандарда (14,250 милиона динара) и суфинансирање програма и пројеката у образовању (15,729 милиона динара). До 15. септембра, расписан је и конкурс на 1,900.000,00 динара, за доделу средстава за набавку опреме. Конкурс је намењен школама које имају статус јавно признатих организатора активности формалног основног образовања одраслих.
„Образовање у Војводини темељи се на њеној дугој традицији и њеним специфичностима, као мултикултуралне, вишејезичке и вишеконфесионалне средине, о чему се посебно води рачуна приликом израде школског календара. У школској 2015/16. години ученици основних и средњих школа неће имати календаром планиране наставне суботе“ рекао је покрајински секретар и додао: „Као посебан пројекат, у АП Војводини годинама се успешно спроводи пројекат билингвалне наставе, на српском и на енглеском језику, на мађарском и на енглеском језику, а од прошле школске године − и на хрватском и на енглеском језику. Интересовање установа и родитеља за овај вид образовања расте из године у годину.“
Покрајински секретар је међу осталог, рекао и да као огледало друштва, наш образовни систем из године у годину, суочава се с великим изазовима. Ова школска година за многе започиње са стрепњом за радна места једног броја просветних радника, најављеним новим начином оцењивања првака, као и увођењем прага за упис у средње школе.
На крају прес конференције секретар Њилаш је рекао: „Овом приликом би пожелео свој деци, свим ђацима, да буду марљиви и истрајни у стицању и обогаћењу знања, јер највеће богатство појединца, породице и друштва јесте у паметним и способним младим људима, спремним да се изборе са свим недаћама тренутног тешког економског стања; у младима који ће моћи да својим знањем поспешују бољитак у свим аспектима личног, као и друштвеног живота и развоја. Професорима и педагозима желим пуно успеха у раду и пуно стрпљења и разумевања за своје ђаке. Родитеље такође поздрављам, и надам се да ће и они с пуно љубави и стрпљења подстицати своју децу на њиховом путу образовања.“

01.09.2015

  • Presskonf1.JPG
  • Presskonf1.JPG