media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Конференција поводом доделе сертификата

dodelasert2.JPG

Свечаност поводом доделе сертификата учесницима пројекта под називом „Могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања” уприличена је у понедељак, 21. септембра 2015. године, у Великој сали Скупштине Аутономне покрајине Војводине.
Током реализације пројекта у школској 2014/15. години, обуку под називом „Фондови Европске уније: од идеје до реализације” прошло је укупно 279 полазника (током 2014. године – 125, а током 2015. године – 154 полазника) из укупно 32 војвођанске општине. Циљ обуке био је да се полазници информишу о актуелним програмима Европске уније и о њеним отвореним позивима, да науче самостално да формулишу предлоге пројеката и стратешки их позиционирају у оквире дефинисаних приоритета и мера, као и финансијских ограничења. Током обука полазници су развијали вештине и ставове неопходне за преузимање активне улоге у развоју и имплементацији пројеката у области образовања, на локалном и на регионалном нивоу.
У име домаћина, учеснике конференције поздравили су Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, и Синиша Лазић, директор Фонда „Европски послови” Аутономне покрајине Војводине.
У свом поздравном говору секретар Њилаш, између осталог, рекао је: „Овако велики број присутних данас показује да је задатак који смо себи поставили на почетку – испуњен. Наиме, приликом планирања обука, заједно с партнерима из Фонда Европски послови, наш основни циљ био је да омогућимо што већем броју просветних радника да се обуче за писање пројеката за добијање средстава из фондова Европске уније. Током пројекта генерисане су 52 пројектне идеје и то сматрамо одличним резултатом, као и добром полазном основом. Међутим, очекујемо да ће управо институције чији су запослени прошли обуку, бити спремне да начине наредне кораке, како би наша почетна замисао добила свој прави смисао. Надамо се да ће се многе поменуте пројектне идеје преточити у пројектне предлоге и да ће успешно конкурисати на предстојећим конкурсима, чиме би појачале међурегионалну сарадњу у школама. Такође, желим да истакнем значај сарадње покрајинских институција, те овом приликом захваљујем Фонду Европски послови на томе што су препознали значај образовања и претходне године омогућили бесплатну обуку запослених у образовно-васпитним институцијама. Тако су, заједно с нашим секретаријатом, допринели професионалном развоју просветних радника.”
У свом поздравном говору, директор Фонда „Европски послови” АП Војводине, Синиша Лазић, истакао је важност и мисију овог фонда, као и значај едукације у образовању, те је у том погледу најавио сарадњу и с јавним комуналним предузећима. По његовом мишљењу, на путу ка европској интеграцији, Република Србија, а самим тим и АП Војводина, имају изузетну прилику да се путем регионалне сарадње укључе у заједничке пројекте из европских фондова. Наравно, износ средстава финансирања за поједине пројекте зависиће претежно од квалитета пројекта. Фонд је израдио план за период од 2015. до 2020. године. „За успех у добијању средстава из ЕУ фондова за пројекте и њихову реализацију, неопходни су добри партнерски односи”, истакао је Лазић.
Резиме овог пројекта у име Покрајинског секретаријата за образовање представила је Мерлида Константиновић, док је у име Фонда „Европски послови” говорила Тамара Глишић.
После излагања о успеху већ остварених пројеката међународне сарадње у образовању у АП Војводини, Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање, поделио је сертификате свим полазницима пројекта „Могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања”.

21.09.2015

  • dodelasert2.JPG
  • dodelasert2.JPG
  • dodelasert2.JPG
  • dodelasert2.JPG
  • dodelasert2.JPG
  • dodelasert2.JPG
  • dodelasert2.JPG
  • dodelasert2.JPG