media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

У Братислави свечано отворен 6. Међународни фестивал памети

festivalpameti1.JPG

Габријела Немет – потпредседница Скупштине Братиславског самоуправног региона и Михаљ Њилаш – потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице свечано су отворили 6. Међународни фестивал памети у Братислави (Словачка Република).
У чувеној гимназији Grösslingova која постоји од 1626. године, директорка гимназије госпођа Вјера Бабишова (Viera Babišová) и госпођа Зузана Контарова (Zuzana Kontárová), директорка школе на мађарском језику Spojená škola Senec – Гимназија Алберт Молнар Сенчи (Albert Molnar Szenczi), срдачно су поздравиле госте из АП Војводине и захвалиле на укључивању ове две школе у пројекат Фестивала памети. Након добијених инструкција од др Здравка Живковића, аутора пројекта, у креативној радионици „Дорис”, ученици су исказали своју машту и креативне потенцијале. На крају им је дата могућност да своје идеје за унапређивање квалитета живота у Братиславском региону напишу у форми предлога који ће бити прослеђени потпредседници госпођи Габријели Немет на разматрање и одлучивање.
Током посете Братиславском региону, делегацију АП Војводине примио је заменик градоначелника града Сенеца, господин Душан Бадински (Ing. Dušan Badinsky). Том приликом, он је позвао ученике из Војводине да учествују на Сунчаном фестивалу, који се одвија сваке године крајем августа месеца на улицама града Сенеца, уз бројне гледаоце из земље и иностранства.
Покрајинска делегација посетила је две гимназије у овом граду – Гимназију „Антон Бернолак Сенец” (Gymnázium Antona Bernoláka Senec) на словачком наставном језику и Гимназију „Алберт Молнар Сенчи” (Albert Molnar Szenczi) на мађарском наставном језику. Приликом посете овим установама, указано је на то да постоје могућности за сарадњу у различитим областима с војвођанским гимназијама.
Домаћини су с великим задовољством прихватили позив делегације Покрајинског секретаријата да присуствују финалној церемонији 6. Међународног фестивала памети, у мају 2016. године у Скупштини АП Војводине.

22.09.2015

  • festivalpameti1.JPG
  • festivalpameti1.JPG
  • festivalpameti1.JPG
  • festivalpameti1.JPG
  • festivalpameti1.JPG
  • festivalpameti1.JPG