media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Филозофска размена „Минерва”

minerva

У среду, 23. септембра 2015. године, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш примио је учеснике програма филозофске размене „Минерва”.

У поздравном говору секретар је нагласио да је изузетно значајно то што је овај пројекат „живи” пројекат. То подразумева да млади из различитих култура и земаља могу да остваре изузетну сарадњу захваљујући својим интересовањима. У том пројекту њихово заједничко интересовање јесте филозофија. Овакав вид сарадње двеју гимназија позитиван је пример како млади из Европе, вођени заједничким интересом, могу сарађивати на путу ка остварењу заједничких циљева. Поред тога, секретар Њилаш је рекао да ће Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и убудуће подржавати овај пројекат, у чијем склопу је и часопис „Минерва”.
Помоћница покрајинског секретара за образовање – Љубица Срђанов – сматра да је у овом пројекту акценат на споју филозофије и слободе, те је истакла да без филозофије нема слободе, као и то да без младости нема будућности.
У оквиру поменутог програма, вишеструко награђиваног у Немачкој, остварује се размена ученика гимназија из немачког града Херцогенрата и ученика из Зрењанина. Пројекат „Заједно – Минерва” награђен је као најбољи PASH пројекат у Немачкој у 2013. години.
Пројекат „Заједно – Минерва” започет је у новембру 2012. године, када су ученици Зрењанинске гимназије били гости на фестивалу културе и уметности Еуриаде. Том приликом, професори филозофије Франк Бекер и Александра Максић смислили су програм филозофске размене Минерва. Од тада до данас релизоване су четири узајамне посете. Иницирани су братимљење Зрењанина и Херцогенрата, пријем код градоначелника Херцогенрата и Зрењанина, објављен је први број часописа „Минерва”, организована је хуманитарна помоћ за Обреновачку гимназију и хуманитарни концерт у гимназији Херцогенрат, као и још многе друге активности.
Штампање часописа подржао је и Покрајински секретеријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. То је наглашено у часопису и у извештају који је послат по реализацији пројеката, заједно с примерком часописа.

23.09.2015

  • minerva
  • minerva
  • minerva
  • minerva
  • minerva
  • minerva