media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић – о унапређивању равноправности и борби против дискриминације

unapredjivanjeravnopravnosti1

Унапређивање равноправности и борба против дискриминације само су неке од тема о којима се говорило на састанку поверенице за заштиту равноправности – Бранкице Јанковић с потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице – Михаљем Њилашем и помоћником покрајинског секретара за националне мањине – Јаношем Оросом.
На састанку је било речи о надлежностима Повереника за заштиту равноправности, а секретар Њилаш је у кратким цртама представио секретаријат, при чему је нагласак ставио на област заштите права националних заједница.
Повереница за заштиту равноправности изразила је задовољство због ове посете, као и због успостављања контаката и сарадње, између осталог, и у области мањинских права, јер се заштити мањина од дискриминације посвећује посебна пажња. Такође, изразила је спремност да се убудуће укључи у акције секретаријата.
„Обично се истиче да наши прописи гарантују мањинска права по највишим европским стандардима и да можемо послужити као узор многим земљама. Међутим, у пракси се многа од тих права не остварују или је њихово остваривање отежано, као што је то случај, на пример, када је у питању пропорционална заступљеност припадника националних мањина у јавним службама, правосуђу, образовање на матерњем језику итд.” ‒ рекао је Њилаш. Притом, напоменуо је и то да се добра прилика да се позабавимо остваривањем и унапређивањем имплементације гарантованих права указала и приликом рада на доношењу акционог плана за остваривање права националних мањина, у оквиру основних права у преговарачком поглављу 23, у поступку приступања Европској унији.
Овој теми биће посвећена и конференција коју секретаријат организује 10. новембра ове године, а на коју је позвана и повереница за заштиту равноправности.

08.10.2015

  • unapredjivanjeravnopravnosti1
  • unapredjivanjeravnopravnosti1
  • unapredjivanjeravnopravnosti1