media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш говорио о примерима добре праксе у заштити и остваривању права националних мањина у Војводини

SastanakSubotica3

На заједничкој радионици министарстава правде Републике Србије и Републике Мађарске, који су 13. октобра 2015. године, отворили министри Никола Селаковић и Ласло Трочањи у Суботици, представљени су примери добре праксе Мађарске из области заштите права националних мањина.
Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице – Михаљ Њилаш говорио је о примерима добре праксе у заштити и остваривању права националних мањина у Војводини.
У свом излагању, секретар је нагласио да наши прописи гарантују мањинска права по највишим европским стандардима и истакао важност финансирања колективних права националних мањина. „АП Војводина, путем својих органа, годишње помаже остваривању права националних мањина с више од шестсто милиона динара на годишњем нивоу, у областима културе, образовања, службене употребе језика и информисања”, додао је Њилаш указујући на то да је потребно да се и на републичком нивоу за ове сврхе обезбеде финансијска средства.
Експерти Владе Републике Мађарске разменили су искуства у овој области и с члановима радне групе за израду акционог плана за остваривање права националних мањина, у оквиру основних права у преговарачком поглављу 23, поводом приступања Европској унији.

Фото:Subotica.com

14.10.2015

  • SastanakSubotica3
  • SastanakSubotica3
  • SastanakSubotica3
  • SastanakSubotica3