media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Гимназија „Вељко Петровић” у Сомбору прославила јубилеј

DimnaziumZo3

Свечани програм поводом обележавања Дана школе, одржан је јуче у Гимназији „Вељко Петровић” у Сомбору.
У поздравном говору, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, Михаљ Њилаш указао је на дугу и велику просветитељску традицију сомборске гимназије о којој сведочи велики број научника, академика и светски признатих уметника који су у њој завршили школовање. Честитајући јубилеј, Њилаш је рекао да је у протекле 143 године, као и данас, квалитет образовања и васпитања које пружа кадар ове школе на изузетном нивоу, који је потребно сачувати и у будућности. „Сомборска гимназија је пример савремене, креативне школе с јасном визијом, стручним кадром и пре свега, великим потенцијалом у својим гимназистима”, рекао је Њилаш додајући да овакве манифестације и треба да послуже да бисмо сагледали и показали постојеће вредности и подстакли руководство школе да и у будућности настави да са истом енергијом, стрпљењем и преданошћу улаже знање у генерације талентованих ђака.
Државна гимназија у Сомбору почела је с радом 1872. године, на српском и на мађарском наставном језику. Крајем 1967. године, гимназија је добила име свог бившег ученика, академика Вељка Петровића (1884 – 1967), песника, приповедача, есејисте и историчара уметности родом из Сомбора.
На свечаној прослави, којој су присуствовале бројне званице, в.д. директор школе Ладислав Фекети уручио је признање академицима проф. др Рајку Игићу и проф. др Ивану Гутману, бившим ђацима Гимназије „Вељко Петровић” у Сомбору.

16.10.2015

  • DimnaziumZo3
  • DimnaziumZo3