media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Радна посета Општини Нови Бечеј

DSC0047.JPG

Делегација Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, предвођена Михаљем Њилашем ‒ потпредседником Покрајинске владе, покрајинским секретаром и Александром Јовановићем ‒ замеником покрајинског секретара, у понедељак, 16. новембра 2015. године, посетила је Општину Нови Бечеј.
Делегација је радну посету започела у згради општине, састанком с председником Општине Нови Бечеј – Сашом Шушуровићем, а наставила је разговором с чланом Општинског већа задуженим за просвету и образовање, Тибором Балоом и с представницима општине и образовних институција.
После поздравних речи, покрајински секретар Михаљ Њилаш, између осталог, навео је: „Покрајински секретаријат је у протеклих годину дана пласирао седам милиона динара општини Нови Бечеј, првенствено за пројектe у образовању, као и за пројекте службене употребе језика и писама, за финансирање НВО и друго. Наш секретаријат покушао је да сагледа проблеме у образовним установама, као што су опремање школа и слично, исто као и могућност увођења нових пројеката и њихову реализацију од стране секретаријата за образовање, али и у сарадњи са осталим покрајинским секретаријатима.” Секретар Њилаш похвалио је успешан рад пет основних школа у општини, као и средњу школу Нови Бечеј у Новом Бечеју. „Сећам се да је недавно још постојао ризик да ова школа престане да ради. Међутим, уз велику помоћ локалне самоуправе, уз успешну организацију саме школе, као што су атрактивни образовни профили, овај проблем позитивно се решио, те се опстанак ове средње школе више не доводи у питање” – истакао је покрајински секретар.
По речима Саше Шућуровића, председника општине Нови Бечеј, ова посета изузетно је значајна, као и налажење заједничких решења с представницима Покрајинског секретаријата за образовање. У протекле две године Општина Нови Бечеј често је конкурисала за средства неопходна за образовне установе, као и у друге сврхе, те је добила знатна средства за реализацију разних пројеката. „Сматрам да су овакви састанци неопходни ради успостављања што боље сарадње на релацији локална самоуправа – Покрајински секретаријат за образовање”, рекао је председник општине.
Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање, између осталог, рекао је: „Нови Бечеј је једна од мањих општина у Војводини, барем када говоримо о броју школа. Стандард ђака, у смислу опремљености, могао би да буде бољи. Важно је да постоји добра сарадња између локалне самоуправе, односно председника општине и члана Општинског већа који је задужен за образовање, да сарађују када је у питању унапређивање образовања. Ситуација је задовољавајућа, а закључили смо и то да постоје проблеми који су понајвише у вези са инфраструктуром. Управо смо видели фискултурну салу која би требало да се обнови. Фискултурна сала је стара, као и сама школа која има 105 година и изузетно је лепа. Стога би требало сачувати тај дух старине да би Нови Бечеј заиста могао да се поноси својом основном школом. Моје мишљење је да уз одређена улагања, која у овом случају не би ни била велика, наш секретаријат или неки други секретаријат, треба да издвоји средства за обнову, јер деца заслужују боље услове за школовање.”

У организацији домаћина, делегација Покрајинског секретаријата за образовање посетила је Основну школу „Др Ђорђе Јоановић” у Новом Милошеву, Основну школу „Милоје Чиплић”, као и Средњу школу Нови Бечеј у Новом Бечеју.

16.11.2015

  • DSC0047.JPG
  • DSC0047.JPG
  • DSC0047.JPG