media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш присуствовао јубилеју СТШ „Милева Марић” у Тителу

IMG2221.JPG

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Михаљ Њилаш, у четвртак, 17. децембра 2015. године, присуствовао је свечаности поводом јубилеја педесет година рада Средње техничке школе „Милева Марић” из Титела и 140 година од рођења Милеве Марић.
У свом обраћању присутнима, секретар је између осталог рекао: „Иако не можемо тврдити колико је Милева Марић заиста утицала на развој Ајнштајнових идеја, чињеница је да је ова даровита жена била компетентна да као сарадница учествује у припреми његових раних предавања о аналитичкој механици. То што ми данас заједно обележавамо њено рођење и што ваша школа носи Милевино име – знак је да њен труд није био узалудан. У савременој науци све је више жена које остварују значајне каријере, раме уз раме с мушкарцима. Наука не сме да робује родним, нити било којим другим предрасудама – живот Милеве Марић има посебно место у историји ослобађања науке од ових стереотипа.”
На крају свог говора, покрајински секретар је истакао: „Ваша је школа најлепши изданак деветовековне традиције образовања и просветитељства у Тителу. Визија школе је изузетна – да се обогати и оплемени прошлошћу, а да увек буде загледана у будућност. Како Покрајински секретаријат за образовање има изузетну сарадњу с вашом школом, знам да ову визију успешно остварујете из године у годину, из деценије у деценију, а тако настављате поменуту просветарску традицију у Тителу, која траје из века у век.”
Средња техничка школа „Милева Марић” двоструки јубилеј обележила је низом пригодних програма од 14. до 17. децембра. Тако су ученици, колектив школе и гости имали прилику да слушају концерт ученика Музичке школе „Исидор Бајић” из Новог Сада, а ученици средње школе могли су да прочитају преписку Милеве Марић и Алберта Ајнштајна; такође, представљена је књига Иване Стефановић „Приватна прича ‒ према садржају једног кофера”, као и монографија школе „Средња школа у Тителу 1965‒2015”, у чијем издавању је помогао Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.
На централној завршној свечаности, поред покрајинског секретара за образовање, били су и начелник Школске управе Нови Сад Јован Вукчевић, председник општине Тител Драган Божић и директорка школе Јадранка Пешти. На крају програма, уручене су захвалнице установама, организацијама, предузећима и појединцима који су у протеклом периоду значајно допринели раду школе.

18.12.2015

  • IMG2221.JPG
  • IMG2221.JPG
  • IMG2221.JPG
  • IMG2221.JPG