media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета школама у Србобрану

b

У петак, 5. фебруара 2016. године, делегација Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, предвођена замеником покрајинског секретара Александром Јовановићем, посетила је Гимназију „Светозар Милетић” у Србобрану.
Поред делегације школе домаћина, састанку су присуствовали и представници ОШ „Вук Караџић”, ОШ „Јован Јовановић Змај”, ОШ „Петар Драпшин” из Турије и ОШ „Жарко Зрењанин Уча” из Надаља, као и Золтан Ифју – члан Општинског већа за просвету и културу и Драган Шарчев – општински просветни инспектор.
Циљеви састанка били су интерактивна размена искустава, преглед стања на терену и разговор о проблемима с којима се школе сусрећу у свакодневном раду.
На самом почетку овог радног састанка, представници поменутих школа истакли су добру сарадњу с Покрајинским секретаријатом за образовање и значај финансијске помоћи коју су у претходном периоду добијали.
Основни проблем свих школа на територији општине Србобран јесте све мањи број ђака, који је из године у годину све приметнији. У исто време, велики проблем представља и недовољан број наставника и њихов паралелни рад у више школа у различитим општинама. Овај вид испуњавања норме изузетно неповољно утиче на квалитет васпитно-образовног рада у школама. Такође, овом приликом поменут је и проблем деце из социјално нестимулативне средине, која имају потешкоћа у савладавању наставног програма.
У свом обраћању представницима школа, заменик покрајинског секретара Александар Јовановић, показао је разумевање за потребе и проблеме просветних радника. Такође, он је истакао значај њиховог ентузијазма и посвећености раду, што се јасно види у успеху њихових ђака. Позитивно се изјаснио и о активном учествовању на конкурсима Покрајинског секретаријата за образовање.
На крају радног састанка, предложена је могућност удруживања школа на територији општине Србобран и то у остваривању заједничких циљева, попут задржавања младих у мањим срединама. Препоручено је да образовно-васпитне институције – у сарадњи са општином – предоче своје идеје и у њиховој реализацији затраже помоћ од Покрајинског секретаријата за образовање. На тај начин остварили би се заједнички циљеви и обезбедили бољи услови за васпитно-образовни рад.

05.02.2016

  • b
  • b