media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш присуствовао свечаном отварању Међународног едукационог скупа „Транскултурални дијалог кроз учење о холокаусту”

5

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш, у понедељак 9. маја 2016. године, присуствовао је свечаном отварању Mеђународног едукационог скупа „Транскултурални дијалог кроз учење о холокаусту”, у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима.
„Задовољство ми је што сам данас овде, са вама, на скупу на којем ће бити речи о тако значајној теми као што је подучавање о холокаусту у средњим школама”, рекао је секретар у уводу свог излагања. „Скуп којим сте на једном месту окупили компетентне особе за многа питања у вези са увођењем адекватних методичких приступа у предавању историјских догађаја, сигуран сам, допринеће свести о значају познавања историје у контексту данашњег односа према фашизму, ксенофобији, антисемитизму, расизму и насиљу”, између осталог, напоменуо је Њилаш. „У условима у којима живимо, јако је тешко изборити се са објективним приступом и реалним сагледавањем целокупног феномена холокауста – некад и сад. Повезивање еминентних стручњака, али и присуство професора факултета, студената, наставника и ученика средњих школа допринеће отварању нових перспектива у иновирању постојећих педагошко-психолошких и дидактичко-методичких приступа у настави историје, али и ван ње.”
Поменути едукациони скуп траје три дана, а организовала га је Карловачка гимназија, у сарадњи с Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Централним уредом за школство у иностранству Савезне Републике Немачке, Меморијалом холокауста (Mémorial de la Shoah) из Париза и Одсеком за историју на Филозофском факултету у Новом Саду.

10.05.2016

  • 5
  • 5
  • 5