media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш присуствовао је првом српско-мађарском ректорском форуму у Новом Саду

1

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш, у петак 6. маја 2016. године, присуствовао је на три ректорске конференције које су се одржале у Ректорату Универзитета у Новом Саду.
Након конференције ректора државних универзитета Србије, уприличени су састанак Савета КОНУС-а и прва српско-мађарска ректорска конференција. Гости из Мађарске били су ректори из двадесет најутицајнијих универзитета те земље, док је из Србије форуму присуствовало петнаест ректора с државних и приватних универзитета.
У свом поздравном говору, секретар Њилаш истакао је то да су и идеја и реализација конференција изузетно важне за обе земље, нарочито због упознавања система високошколског образовања двеју земаља. „Зна се да је знање пут ка бољем систему интероперабилности, што може да допринесе бржем приступању Републике Србије Европској унији. Боља сарадња ректората може да допринесе размени искустава, гостовањима и размени предавача, заједничким пројектима фондова Европске уније, заједничким истраживачким радовима и да отвори још безброј могућности. Све ове наведене ставке могу успешно да делују на развој друштвене и привредне делатности двеју земаља”, између осталог, рекао је Њилаш.
На првом одржаном српско-мађарском ректорском форуму, након три конференције, дискутовало се претежно о побољшању сарадње између српских и мађарских партнера, након чега су учесници посетили студентски дом „Колегијум Европа” у Новом Саду.

11.05.2016

  • 1
  • 1
  • 1