media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш је присуствовао свечаности поводом Дана школе „Каролина Карас” у Хоргошу

512687

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш, у уторак 10. маја 2016. године, присуствовао је свечаности поводом Дана школе ОШ „Каролина Карас” у Хоргошу.
Поводом 120 година од изградње школске зграде, откривена је биста Каролине Карас, добротворке која је давне 1895. године донирала средства за изградњу основне школе за девојчице које су остале без родитеља. С временом, то је постала мешовита школа, а 1971. године дограђено је још једно крило школске зграде. Од септембра 2015. године, основна школа у Хоргошу носи име Каролине Карас.
У свом свечаном говору, између осталог, секретар Њилаш је рекао: „Уверен сам да је протекла година, као и претходних 119 година, била успешна за вас наставнике који пружате подршку ученицима да достигну своје циљеве. Често су успомене и сећања тачнији од стварности. У живот једне школе уткани су животи и сећања на одрастање и безброј прича из школских клупа генерација и генерација ученика. У живот једне школе уткани су и животи оних који су се бавили, као и оних који се и даље баве дивном професијом уз коју се спорије стари, јер деца јесу непресушни извори младости и енергије.”
Поред покрајинског секретара, на свечаности су били присутни и представници општине, делегација основне школе из града побратима ‒ Миндсента, педагози издвојеног одељења школе у Малим Пијацама и представници из општинских педагошких институција, као и аутор бисте Каролине Карас ‒ скулптор Тибор Терек Тури, из Кестехеља у Мађарској.

11.05.2016

  • 512687
  • 512687
  • 512687