media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Завршен шести међународни фестивал памети

1fm

У недељу 15. маја 2016. године, у Великој сали Скупштине АП Војводине, одржана је свечаност поводом церемоније проглашења победника шестог међународног фестивала памети. Домаћин је био Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, а присутне је поздравио Мато Грозница, подсекретар покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.
Инспирисани слоганом „Замислите немогуће”, на овом фестивалу учествовало је шездесет ученика из девет региона и осам европских земаља, а најбољи од њих пласирали су се у велико финале. Радове такмичара оцењивао је међународни стручни жири сачињен од десет угледних чланова из САД, Аустралије, Грчке, Словеније и Србије. Прво место освојила је Матилда Саин из лицеја Данте Алигиери (Трст – Италија), друго место – Дора Тертели из Сенћанске гимназије, а треће место – Ана Гвозденовић из Пољопривредне школе Бачка Топола.
Значај овогодишњег фестивала био је у томе што се подстицањем креативности, уз превазилажење ауто-цензуре и синдрома Voice of Judgment, учесници оспособљавају да изађу из шаблонског размишљања заснованог на меморисању општеприсутних чињеница, те да буду генератори маштовитих идеја и иновација у свакодневном животу. Финалистима, који су у недељу показали фантастичан ниво креативности, машта никад није недостајала. Стога, они не треба да брину за своју будућност.
Свечаној церемонији избора и проглашења победника присуствовали су: Габријела Немет, потпредседница Скупштине самоуправног региона Братиславски крај, Словачка Република, проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, проф. др Бранислав Веселиновић, проректор Универзитета Привредна академија у Новом Саду, госпођа Радмила Павловић, представница регије Фриули–Венеција–Ђулија у Београду, госпођа Алеxандра Лашандова, 3. секретарка Амбасаде Словачке Републике и њена сарадница госпођица Алица Плашиенкова, представници Скупштине АП Војводине, ученици ‒ финалисти, њихови професори, представници регија, као и представници амбасада.
Пројекат „Фестивал памети” организован је под покровитељством Покрајинске владе, а иницирао га је и реализује га Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице.

17.05.2016

  • 1fm