media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш присуствовао Републичком такмичењу из мађарског језика и језичке културе

IMG9836

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш, у недељу 29. маја 2016. године, присуствовао је отварању Републичког такмичења из мађарског језика и језичке културе у Суботици у Основној школи „Сечењи Иштван”.
У свом поздравном говору секретар је, између осталог, рекао: „Улога матерњег језика је доминантна у животу сваке особе. Он је средство изражавања наших мисли, наших емоција, наше воље и то је уједно и један од најважнијих поклона који можемо дати нашој деци. Без адекватног знања матерњег језика, ни учење, ни развој личности, нити очување културе не могу бити успешни за једну заједницу. Неговање матерњег језика је нераскидиви концепт за очување националног идентитета, традиције и културе једног народа.”
На свечаном отварању такмичења, осим покрајинског серкетара за образовање, присутне је поздравила и директорка ОШ „Сечењи Иштван”, Весна Вајс као и др Ержебет Чањи, руководитељка Катедре за мађарски језик Филозофског факултета у Новом Саду, и Ирен Њилаш, просветна саветница ШУ Сомбор.
На такмичењу је учествовало 89 ученика из 46 школа широм Војводине, а пратило их је 55 ментора.
Републичко такмичење из мађарског језика и језичке културе одржано је у организацији Одсека за хунгарологију и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

30.05.2016

  • IMG9836
  • IMG9836
  • IMG9836
  • IMG9836
  • IMG9836