media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш присуствовао свечаном потписивању меморандума у Кањижи

IMG0506-k

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш, у уторак, 14. јуна 2016. године, присуствовао је свечаном потписивању меморандума о сарадњи између Општине Кањижа, Центра за промоцију науке из Београда и Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, поводом отварања Научног клуба у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Кањижи.

Меморандум су потписали председник Општине Кањижа – Роберт Фејстамер, директор Центра за промоцију науке – Немања Ђорђевић и директорка кањишког Регионалног центра – Татјана Варју Потребић. О значају отварања поменутог научног клуба – као својеврсног вида неформалног образовања – говорио је и покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш. Према његовим речима, Кањижа предњачи – и у Војводини и у Србији – у погледу образовања и праћења нових трендова у образовању на језицима националних мањина, а покрајински секретаријат за образовање подржава овај начин рада.

„Постојање оваквог центра у Кањижи умногоме растерећује образовне институције од обавеза у погледу организација и финансирања стручног усавршавања просветног кадра. Обављајући развојне, саветодавне, истраживачке и стручне послове, центар има значајну улогу у подржавању просветних радника у предшколском, основном и средњем васпитно-образовном систему. Као представник секретаријата који је задужен за образовање, истичем велики значај овог центра који – унапређивањем способности и компетенција просветних радника – доприноси развоју и унапређивању целокупног васпитно-образовног рада. Такође, једна од специфичности регионалног центра у Кањижи, која произлази из карактера говорног подручја, јесте и унапређивање наставе на мађарском језику у нашим образовним установама.” – рекао је, између осталог, покрајински секретар.

Отварањем научног клуба, Кањижа се придружила Лесковцу, Чачку, Нишу, Ужицу, Књажевцу, Крагујевцу, Смедереву, Крушевцу, Кикинди, Новом Пазару, где су од априла ове године отварани научни клубови. Након Кањиже, следећи научни клуб отвориће се и у Шапцу.

15.06.2016

  • IMG0506-k
  • IMG0506-k
  • IMG0506-k
  • IMG0506-k