media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Одржан стручни скуп на тему проблема у раду просветне инспекције

IMG2044.JPG

У организацији Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, 24. јуна 2016. године, у великој сали Скупштине АП Војводине одржан је стручни скуп под називом „Проблеми у раду просветне инспекције с посебним освртом на уједначавање критеријума поступања просветних инспектора приликом вршења инспекцијског надзора”.

У свом поздравном говору, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, Михаљ Њилаш, изразио је задовољство што је и он међу учесницима на овом стручном скупу, који је окупио све оне чији посао и ангажовање захтевају изузетну стручност, флексибилност и коректност у сваком тренутку, посао који олакшава остваривање законом постављених циљева и задатака у образовно-васпитном процесу. У свом даљем обраћању, секретар се осврнуо на значај и рад просветних инспектора: „Завршетак школске године у свакој установи представља период сумирања резултата с једне стране, а истовремено већ наводи на размишљање о активностима којима се поставља темељ за почетак нове. Помоћи сваком, а при томе остати објективан, стручан и професионалан јесте веома тешко, посебно када је реч о темама које се односе на питања и проблеме оцењивања ученика, заштите деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања у образовно-васпитним установама, вештине комуникације и слично.“

Прва тема овог стручног скупа била је: Поступање просветних инспектора у складу с правилником о оцењивању ученика у основним и средњим школама АП Војводине. Друга тема по реду била је Посебни протокол за заштиту деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања у образовно-васпитним установама. Наредне две теме односиле су се на вештине комуникације просветних инспектора и начин верификација установа у приватном сектору, као што су предшколске установе и приватне средње школе. Наравно, разговарало се и о усаглашавању начина рада и критеријума у надзору између општинских и градских просветних инспектора.

Осим присуствовања радно-стручном делу овог скупа, учесници су имали прилике да се међусобно боље упознају, да размене своја знања и искуства, идеје и примере добрих решења. По речима домаћина, др Драгана Граховца, начелника Одељења за инспекцијски надзор у области образовања у покрајинском секретаријату за образовање, овакви и слични стручни скупови требало би да се одржавају свака два до три месеца, јер размена знања и искуства јесу основа за бољу сарадњу и бољи рад просветних инспектора на територији АП Војводине.

Поред учесника и излагача, гост овог скупа била је Злата Јовић, педагошка саветница у Школској управи Нови Сад.

24.06.2016

  • IMG2044.JPG
  • IMG2044.JPG
  • IMG2044.JPG
  • IMG2044.JPG
  • IMG2044.JPG
  • IMG2044.JPG
  • IMG2044.JPG
  • IMG2044.JPG