media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Делегација Покрајинске владе на 7. Европском самиту региона и градова у Братислави

sl1Bratislava

Потпредседници Покрајинске владе Иван Ђоковић и Михаљ Њилаш и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић учествoвали су на 7. Европском самиту региона и градова у Братислави.
Европски самит регија и градова, који се организује сваке друге године, окупља политичаре са свих нивоа власти у Европи. Током два дана, представници власти на локалном, регионалном, националном и европском нивоу, као и стручњаци из разних области, разговарали су о политикама које утичу на свакодневни живот и пословање у свим регионима Европе. Овакви скупови доприносе размени локалних искустава и њиховом инкорпорирању у политике и мере које ће обликовати европски економски и друштвени живот у будућности.
Самит, на којем се окупило око 700 гостију из целе Европе, највећи је догађај који ће се одржати у Братислави за време словачког председавања Европском унијом, у чијим фокусу ће бити инвестиције и боље прекогранично повезивање ради остваривања паметне, „зелене” и одрживе привреде и смањивања економских разлика између региона Европе.
Поред Комитета региона, у организацији овогодишњег самита учествују и Град Братислава и Братиславски Самоуправни регион с којим АП Војводина има потписан споразум о сарадњи.
Учешће представника АП Војводине представља прилику за размену искустава и успостављање контаката с представницима других регија у Европи, што је такође значајно, будући да је Словачка 1. јула преузела председавање Саветом Европске уније.
Током самита, Комитет региона усвојиће декларацију из Братиславе, у којој се предлажу начини унапређивања и подстицања улагања у европске регионе и градове. Овом декларацијом утврдиће се основе за дугорочнију стратегију Одбора за улагања чији је циљ, у склопу доприноса обликовању буџета и кохезионе политике Европске уније након 2020. године – поједностављивање коришћења фондова Европске уније и приватног финансирања.
Потпредседик Покрајинске владе Иван Ђоковић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић првог дана самита сусрели су се с председником регионалне Скупштине региона Фриули Венеција Ђулија господином Франки Јакопом и потврдили обострану спремност за интензивнију сарадњу два региона.

Домаћин представницима АП Војводине био је амбасадор Републике Србије у Словачкој Њ.Е. Шани Дермаку, који је госте из Војводине упознао о активностима у току трајања Самита и изразио подршку у настојању Покрајинске владе да помогне Словачку националну заједницу у Војводини.

Другог дана самита, делегација Покрајинске владе разговарала је с председником Регионалне Скупштине Ломбардије Рафаелом Катонеом, при чему је истакла значај међусобне сарадње у наредном периоду.
У разговору с председником Братиславсклог региона – господином Павелом Фрешом наглашен је значај континуиране и интензивне сарадње два региона, која се огледа у размени искустава и будућих програмских планова.
Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, другог дана самита састао се и с потпредседницом Скупштине Братиславског самоуправног региона – Габриелом Немет. Током сусрета, разговарали су о развоју даље сарадње у области образовања.
На завршетку другог дана самита, делегацију Покрајинске владе примио је председник Европског Комитета региона Марку Маркула, који је изразио велико задовољство због њиховог присуства.

11.07.2016

  • sl1Bratislava
  • sl1Bratislava
  • sl1Bratislava
  • sl1Bratislava
  • sl1Bratislava