media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Илинденски дани у Качареву

021

Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Милан Ковачевић, у уторак 2. августа 2016. године, присуствовао је Свечаној академији поводом обележавања јубилеја „70 година од досељавања Македонаца у Војводину”, у регионалној канцеларији македонског националног савета у Качареву.
Јубилеј је део прославе македонског националног празника – Илиндена, у организацији Националног савета македонске националне заједнице у Србији. Свечаној академији је присуствовао и заменик амбасадора Амбасаде Републике Македоније у Београду Бојан Ђорђев који је у свом говору истакао да је Илинден највећи македонски празник и има велико значење за националну историју и посебно духовно значење за сваког Македонца. „То је симбол слободе и независности.” Свечаном скупу се обратио и Милан Ковачевић, заменик покрајинског секретара за образовање, који је изразио задовољство што присуствује централној свечаности највећег македонског празника и јубилеју досељавања Македонаца у Војводину. „Македонска национална заједница припада богатству вишенационалне и мултикултуралне Војводине. Очувањем и неговањем свог језика, културе и традиције, ова заједница показала је да исконске вредности једног народа могу да опстају и да нађу своје место у суживоту на нашем војвођанском тлу.”
Градоначелник Панчева Саша Павлов такође се обратио присутнима и честитао национални празник, а председник Националног савета македонске националне заједнице у Србији, Борче Величковски, рекао је да ће поводом јубилеја крајем године бити одржана и централна прослава с присуством председника обеју држава – Србије и Македоније.
Након свечаног програма, гости су положили венац на једини споменик Гоце Делчеву у Србији, који се налази у дворишту основне школе „Гоце Делчев“ у Јабуци.

02.08.2016

  • 021
  • 021
  • 021
  • 021
  • 021
  • 021
  • 021