media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Радни састанак о одобравању уџбеника на језицима националних заједница

desktop

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш и Биљана Кашерић, помоћница поркајинског секретара за образовање, 25. августа 2016. године одржали су радни састанак с представницима националних савета националних мањина, Педагошког завода Војводине, Завода за уџбенике, Одељења у Новом Саду и издавачке куће Клетт, у вези са одобравањем уџбеника на језицима националних заједница.
У уводном обраћању присутнима, покрајински секретар навео је да је питање постојања уџбеника и њиховог квалитета у нашим школама, а посебно уџбеника на мањинским језицима, актуелна тема на почетку сваке школске године. Такође, подсетио је на то да нови закон о уџбеницима нуди нека једноставнија решења постојећих проблема, али да ‒ истовремено ‒ доноси друга нова питања и недоумице. Стога, управо жеља да се ученицима на време обезбеде квалитетни уџбеници и да се успостави правац заједничког деловања били су разлози за овај састанак.
Биљана Кашерић је присутне упознала с тренутном ситуацијом у непосредној школској пракси, истичући, између осталог, области у којима су неопходна брза и адекватна решења за актуелне проблеме, као што су коначно одобрење уџбеника који су у процедури, уџбеници за средње школе, доношење нових оригинално писаних уџбеника на мањинским језицима, те решења у погледу недоречености у процедурама у оквиру Закона о уџбеницима.
Присутни су наводили питања и тешкоће с којима се сусрећу у свакодневном раду, предлажући уједно и могућа решења.
На крају састанка, закључено је да су сусрети овог типа веома корисни и да ће се редовно периодично организовати, што ће допринети бољој сарадњи свих заинтересованих за обезбеђивање квалитетних уџбеника за ученике који се школују на матерњем језику.

25.08.2016

  • desktop
  • desktop
  • desktop
  • desktop
  • desktop