media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

50 година од изградње Основне школе „Јован Јовановић Змај” у Српском Крстуру

OS-SRPSKI-KRSTUR-PROSLAVA-GODISNJICE1111-1024x678

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш, у недељу 28. августа 2016. године, присуствовао је свечаности поводом обележавања 50 година од изградње Основне школе „Јован Јовановић Змај” у Српском Крстуру.
Овој школи, због катастрофалног стања објекта, доскора је чак претила забрана рада, али за само 37 радних дана учињени су невероватни напори да учионице и све просторије у школи буду реновиране и да заблистају новим сјајем. Без енергичне акције нове општинске власти и подршке Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за образовање, као и без донација људи добре воље из локалне заједнице, велико је питање како би школа дочекала почетак нове школске године и да ли би се настава уопште могла одржавати. Михаљ Њилаш истакао је да се слогом за врло кратко време може решити много проблема, изражавајући очекивања да ће слога у општини Нови Кнежевац, у Аутономној покрајини Војводини, па и у целој Републици Србији да потраје, те да ће се доста проблема тако решити, као и да ће сличних свечаности бити још, када буду обновљене оронуле зграде школа и осталих здања у јавној сфери, поготово у селима.
Секретар је пренео честитке председника Покрајинске владе Игора Мировића који је недавно био у Новом Кнежевцу и упознао се с проблемима с којима се та општина суочава. Покрајинска влада прошле недеље донела је две одлуке ‒ о обезбеђењу шест милиона динара за обнову зграде школе у Српском Крстуру и нешто више од пет милиона динара за обнову крова зграде Предшколске установе „Срећно дете” у Новом Кнежевцу. Покрајински секретаријат надлежан за образовање такође је допринео тој помоћи опремањем учионица новим клупама и столицама.
Свој говор на свечаности секретар Њилаш завршио је следећим речима: „’Није знање знање знати, већ је знање знање дати.’ Мудро је говорио чика Јова Змај, јер је добро знао, као што знате и сви ви који с децом радите, да се ’у деци обнавља и чисти река човечанства’, како је то лепо рекао Иво Андрић. Наша деца јесу будућност свих нас, те ваља у њих улагати, даривати им знање и подстицати их да маштају, да сањају и да своје снове остварују. У овој школи се управо то и чини и то већ пола века...”

29.08.2016

  • OS-SRPSKI-KRSTUR-PROSLAVA-GODISNJICE1111-1024x678
  • OS-SRPSKI-KRSTUR-PROSLAVA-GODISNJICE1111-1024x678
  • OS-SRPSKI-KRSTUR-PROSLAVA-GODISNJICE1111-1024x678