media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Једанаеста манифестација „Дани буњевачке културе Бајмок 2016”

bunjevci,-bunjevacka-jela-wide-jpg660x330

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш, у суботу 27. августа 2016. године, отворио је једанаесту по реду централну манифестацију „Дани буњевачке културе Бајмок 2016” у Бајмоку, у објекту КПД „Јединство ‒ Egység”.
С обзиром на то што циљ манифестације, поред неговања традиције и културе ове националне заједнице, јесте и повећање броја посетилаца, учесник манифестације био је и помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам ‒ Сергеј Тамаш.
Етно-фестивал буњевачких националних јела ове године окупио је преко 30 учесника из земље и иностранства, који су представили своје кулинарско умеће припремања традиционалних специјалитета.
Потпредседник Михаљ Њилаш прогласио је фестивал отвореним чувеним стиховима буњевачке песме и притом рекао: „Чињеница да је ово већ једанаеста традиционална манифестација, говори о снази буњевачке националне заједнице, говори о њеним вредностима. Данашња манифестација показује колико су Буњевци посвећени очувању и неговању својих традиционалних вредности. Важно је то што Буњевци могу диванити и певати на свом језику, што могу неговати своју културу, традицију и справљати своја чувена ’ила’. Посебност Буњеваца уткана је у историју нашег поднебља.”
Поред влашке, мађарске, немачке, русинске и македонске националне заједнице, на овогодишњем фестивалу учествовали су и удружења попут Удружења Дрежничана из Бајмока, буњевачка удружења с територије АП Војводине и из Мађарске, као и ученици ОШ „Вук Караџић” из Бајмока, који изучавају буњевачки говор са елементима националне културе.
Манифестацију су подржали Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као и Град Суботица и Национални савет буњевачке националне мањине.

29.08.2016

  • bunjevci,-bunjevacka-jela-wide-jpg660x330
  • bunjevci,-bunjevacka-jela-wide-jpg660x330