media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Округли сто – конференција „Како стићи до помирења – разумевања”

DSC4665

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, у суботу 17. септембра 2016. године, присуствовао је округлом столу – конференцији „Како стићи до помирења – разумевања”, у организацији Јеврејске општине Земун и ОКУ „Цнеса”, уз подршку Јожефа Жамбокиа из Израела.
Приликом обраћања скупу, потпредседник Михаљ Њилаш, између осталог, рекао је следеће: „Помирење може да настане само ако увек стварамо и чувамо простор на којем се уважава искуство других. Оно неће променити прошлост, али ће утицати на будућност и наша је обавеза да као људска бића, као друштво, као представници институција, градимо помирење где год је то могуће, свим средствима – личном, заједничком и институционалном иницијативом, уметношћу, медијским радом, на сваки начин. Покрајинска влада ће и убудуће да подржава сваку иницијативу за одржавање овакве или сличне манифестације.”
На конференцији, уз учешће историчара и представника националних савета, у заједничком саопштењу које је на отварању изложбе „Нестали у Холокаусту – Земун, свака слика прича причу”, аутора Ненада Фогела, предочила историчарка др Олга Манојловић Пинтар из Београда, наводи се да су током Другог светског рата почињени велики ратни злочини, посебно према цивилном становништву – Србима, Ромима и Јеврејима – који су систематски убијани у концентрационим логорима. У закључцима је прецизирано да је злочине на територији данашње Републике Србије починила немачка, мађарска и бугарска окупациона власт, заједно с марионетском Владом Србије и својим помагачима из редова домаћег становништва, а да је на територији коју је окупирала НДХ злочине починила усташка власт. Констатује се да су након ослобођења нове власти почела суђења свима који су били умешани у злочине над цивилним становништвом, али да су неки појединци за које се сумњало да су били сарадници окупатора убијени и без суђења. Подаци о броју убијених на тај начин варирају од процене различитих комисија које су се бавиле тим истраживањима.
На конференцији у Кањижи представљени су опречни ставови о помирењу и подизању заједничких споменика свим жртвама, али и о потреби за разумевањем, тако да се дошло до заједничких закључака. Између осталог, у закључцима скупа у Кањижи наводи се: „Држава, њени грађани, односно јавност, на одговарајући начин, треба да се потруде да се жртве не забораве. У актуелној политичкој ситуацији, веома је тешко доћи до јединственог става, али се слажемо да свим невиним жртвама Другог светског рата и непосредних послератних времена треба одати дужно поштовање и сућут њиховим потомцима.” Сви се слажу да заједно треба да пружимо допринос за заједничку будућност, а да историчарима треба да се препусте стручне оцене које ће нам помоћи у суочавању са истином. Заједнички став учесника кањишког скупа јесте да је боље да се убудуће уместо о помирењу, говори о разумевању.
На отварању изложбе о страдању земунских Јевреја говорили су директор ОКУ „Цнеса” – Карољ Шарњаи, бивши председник Савеза јеврејских општина Србије – Александар Нећак и аутор изложбе, председник Јеврејске општине Земун – Ненад Фогел.

19.09.2016

  • DSC4665
  • DSC4665
  • DSC4665
  • DSC4665
  • DSC4665