media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш у посети Дебрецину

OM7A2654

Покрајински секретар за образовање прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, 22. и 23. септембра, боравио је у званичној посети Дебрецину (Мађарска).
Овом приликом покрајински секретар састао се с др Ласлом Одробином, државним секретаром за област средњег стручног образовања и образовања одраслих, Петером Дунаијем, генералним секретаром Мађарске трговинске и привредне коморе, Золтаном Пајном, председником Генералне скупштине жупаније Хајду-Бихар и с др Ласлом Папом, градоначелником Дебрецина.
На крају свог радног боравка у Дебрецину, Михаљ Њилаш констатовао је да су сви сусрети и разговори били веома корисни и конструктивни. Дебрецин је универзитетски град, с веома развијеним јавним образовањем, а у чијим оквирима има и изузетно успешно струковно средње стручно и дуално образовање које се гради на јакој привреди. Модел дуалног образовања, који се примењује у Мађарској, добро функционише посредством Трговинске и привредне коморе (повезује области образовања и привреде). Самим тим, комора је активни учесник у образовном систему у земљи. „На основу ових сазнања, сматрам да поједини елементи овог ефикасног модела могу да се прилагоде и примене и код нас у Србији, и зато ћемо их детаљно проучити”, рекао је секретар.
У својој даљој изјави, Њилаш је рекао: „Дебрецин је град који се брзо и динамично развија. Наше локалне самоуправе могле би користити позитивна искуства овог града и то у свакој области живота. Они значајни развојни инфраструктурни пројекти који су започети пре десетак година у овом граду, а финансирани углавном од стране Европске уније, треба да се започну и у локалним самоуправама у Србији. Жупанија Хајду-Бихар изразила је спремност за сарадњу са Аутономном покрајином Војводном у области образовања, привреде, инфраструктурног развијања и у другим областима. У релативно кратком року, могуће је потписивање споразума о сарадњи између покрајине и жупаније.”

26.09.2016

  • OM7A2654
  • OM7A2654
  • OM7A2654
  • OM7A2654