media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Двадесетогодишњица рада Интерната „Сиромашних школских сестара наше Госпе”

getimg

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, у недељу 25. септембра 2016. године, присуствовао је свечаности поводом двадесетогодишњице рада Интерната „Сиромашних школских сестара наше Госпе”, која се одржала у Народном позоришту „Тоша Јовановић” у Зрењанину.
Интернат који је основала сестра Гизела 1996. године имао је 13 девојчица, а данас у њему борави више од педесет ученица. То су претежно станарке из малих банатских места које се школују у Зрењанину. Католички интернат има велики значај у очувању националног идентитета, културе и хришћанских вредности мађарске националне заједнице у Банату.
Овом приликом, секретар Њилаш истакао је да је за образовни систем – поред државних ђачких домова – веома значајно и постојање оваквих верских интерната. У АП Војводини постоји више верских домова ученика, а зрењанински дом један је од најуспешнијих. „У вашем интернату, многе девојчице и девојке стекле су свој други дом, далеко од својих породица. Због даљег школовања, оне нису нашле само кров над главом, већ и пажњу, бригу, хришћанску љубав, заједништво и потпору за један квалитетан и безбрижан школски живот. Њихова будућност, поред образовања, биће богатија и с духовним хришћанским вредностима, које су од великог значаја за изградњу једне личности.”
На јубиларној свечаности били су присутни и Петер Силађи – заменик државног секретара за националну политику у Кабинету председника Владе Мађарске, Иштван Пастор – председник Скупштине АП Војводине, Јене Хајнал – председник мађарског националног савета, Јанош Деже – директор београдског „Колегиум Хунгарикума”, Саша Сантовац – заменик градоначелника Зрењанина, Ласло Немет – банатски окружни бискуп и многи други.

26.09.2016

  • getimg
  • getimg