media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

55. Фестивал русинске културе „Црвена ружа”

FBIMG1475500326276

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, 2. октобра 2016. године, присуствовао је завршној свечаности 55. Фестивала русинске културе „Црвена ружа”, која се одржала у Спортској хали у Руском Крстуру.
Традиционално, свечаним концертом на којем су наступали аутентични русински ансамбли, затворен је овогодишњи – 55. фестивал. Обраћајући се присутнима, покрајнски секретар истакао је чињеницу да „Црвена ружа” не окупља само Русине из Војводине, већ и из читаве Европе. Такође, посебно је нагласио то да је међу Русинима – управо због пажње коју посвећују културној традицији – велики број образованих људи. Надаље, у свом говору, између осталог, секретар је рекао: „Данас има Русина доктора и магистара наука на универзитетима у Новом Саду и Београду, а много лекара, инжењера, професора, новинара, музичара, глумаца и спортиста поштовано је не само у Војводини, него и шире и даље – појединци су остварили каријере препознате далеко изван Србије. Зато су сусрети попут овог изузетно важни. У заједништву с другим народима, Русини на овим просторима живе више од два столећа, негују своју културу и свој језик, и вредном традицијом доприносе богатству различитости у Војводини. Фестивал ’Црвена ружа’, на коме учествује преко хиљаду извођача из скоро свих места где живе Русини, међу најлепшим је цветовима у раскошној башти мултикултуралности Војводине.”
Фестивал „Црвена ружа” налази се под покровитељством Националног савета Русина и одражава се континуирано од 1951. године, а традиција и високи уметнички ниво чине ову манифестацију најзначајнијим фестивалом Русина у Војводини, односно у Србији.

03.10.2016

  • FBIMG1475500326276