media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Отварање Мађарског културног центра у Тителу

titel1

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, у суботу 1. октобра 2016. године, присуствовао је отварању Мађарског културног центра у Тителу.
Покрајински секретар Њилаш и градоначелник Титела Драган Божић отворили су овај дом мађарске заједнице у Тителу. Отварању је присуствовала и државна секретарка за образовање Анамариа Вичек.
Установа је од посебног значаја будући да у овом насељу већ четири деценије нема образовања на мађарском језику. У Центру су већ почели часови неговања матерњег језика.
Михаљ Њилаш овом приликом је изјавио: „Када је реч о Тителу, сматрам да имамо много тога да надокнадимо. Седамдесетих година овде је укинуто школовање на мађарском језику, те локални Мађари, поготово они млади, не познају довољно мађарски језик. Према томе, овај догађај можемо сматрати историјски важним.”
Мађарски културни центар је смештен у згради некадашње државне апотеке. Ово сведочи о доброј сарадњи Мађара у Тителу с локалном самоуправом. Драган Божић, градоначелник Титела, изјавио је следеће: „Овдашњи Мађари – руку под руку с локалном самоуправом – за кратко време су уредили веома напуштену зграду, која је постала место окупљања грађана мађарске националности. Разуме се, Центар ће бити отворен за све заинтересоване за његову активност.”
Часови неговања матерњег језика почели су од 15. септембра, за тридесет полазника, два пута недељно.

03.10.2016

  • titel1
  • titel1