media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Радна посета Европском парламенту у Стразбуру

groupfoto

У четвртак је у Стразбуру одржана седница Интергрупе европских посланика за националне мањине. Тема седнице била је положај мањина у Србији и Акциони план за остваривање права националних мањина. На позив посланика у Европском парламенту – Андора Делија, предавања су одржали високи званичници из Србије, међу којима је био и потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице – Михаљ Њилаш.
У свом уводном излагању, Андор Дели истакао је важност поменутог акционог плана, с тачно одређеном динамиком извршења, којим се може побољшати положај националних мањина. Том приликом, он је истакао и то да му је драго што су се високи званичници из Србије одазвали његовом позиву, јер је то знак да Влада Србије сматра важним брзо и прецизно извршавање овог документа.
Потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш рекао је да су чланови Покрајинске владе учествовали у конципирању овог акционог плана, чиме је постигнут успех у доношењу правних прописа која ће бити у складу с међународним нормама. „Имали смо много предлога. Постојао је један оквир, коју смо ми израдили, а који је послужио као основ за све даље активности. На том плану је много учињено. Чак иако нису сви наши предлози директно укључени, они су ипак већином присутни, додуше некад уопштено формулисани, па је самим тим све оно што смо иницирали на неки начин укључено у предложени акт.”, између осталог, рекао је Њилаш.
Покрајински секретар састао се и са Едвардом Куканом – послаником у Европском парламенту и председавајућим Парламентарног комитета за стабилизацију и придруживање Европска унија — Србија, као и с Кингом Гал – посланицом у Европском парламенту и копредседницом Интергупе за традиционалне мањине, националне заједнице и језике Европског парламента. Госпођа Гал поздравила је позитиван став Владе Србије у вези с применом права мањинских националних заједница и истакла је да национални савети имају важну улогу у томе. Истовремено, она је нагласила да у Бриселу једнако као и у АП Војводини, очекују да ће се поменута правна акта практично примењивати.
Ана Брнабић – министарка у Влади Србије задужена за националне мањине и Чедомир Бацковић – шеф преговарачке групе за Поглавље 23, након кратког представљања наведеног Aкционог плана, обећали су да ће Србија учинити све у интересу усвајања оних правних аката који ће допринети даљем побољшању положаја мањина.
Осим гостију из Србије, седници су присуствовали и многоборјни посланици Европског парламента, као и Ана Хрустановић – шефица мисије Србије при Европској унији и Тања Мишчевић – шефица преговарачког тима Србије у преговорима о придруживању Европској унији.

28.10.2016

  • groupfoto
  • groupfoto
  • groupfoto