media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Додела награда – „Енергија је свуда око нас 2016”

24012016Energija3

На завршној свечаности пројекта „Енергија је свуда око нас 2016”, која је одржана данас – 24. јануара 2017. године, у холу зграде Покрајинске владе, уручене су награде најуспешнијим ученицима, наставницима менторима и образовно-васпитним установама на територији АП Војводине.
У име домаћина – Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, присутне је поздравио Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање. Скупу су се обратили и проф. др Драган Солеша, декан Факултета за економију и инжењерски менаџмент – Фимек у Новом Саду, проф. др Слободан Попов, председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, координатор пројекта, Анђелко Главашевић, председник Савеза проналазача Војводине и председница жирија Јасмина Пастоњицки.
У свом поздравном говору, Михаљ Њилаш нагласио је то да је – у изградњи енергетски одговорног друштва – једна од полазних тачака едукација младих. Изузетно је важно и то да се промовише и прикаже њихов рад, њихове идеје и њихова размишљања, којима доприносе подизању свести младих о енергетској ефикасности, заштити животне средине и управљања отпадом, као и популаризацији нових технологија у наставним и ваннаставним активностима. Поред осталог, секретар Њилаш је рекао: „Овај програм, са задовољством можемо констатовати, постао је један од препознатљивих у основним и средњим школама на територији Војводине, те сваке године има све више и више учесника. И то, у ствари, јесу највреднији резултати овог програма, јер енергија – то сте ви, једини прави хумани ресурс енергије.”
„Енергија је свуда око нас” јесте програм који се у континуитету реализује у основним и средњим школама на територији Војводине, од школске 2009/2010. године, у сарадњи с Центром за развој и примену науке, технологије и информатике из Новог Сада, с којим је поменути секретаријат потписао и Протокол о сарадњи 30.12.2013. године (Протокол о сарадњи на реализацији пројекта „Енергија је свуда око нас”). У овом програму полазило се од чињенице да је васпитање и образовање – када је реч о рационалном коришћењу енергије – ефикасније ако се почне од раног доба. У програму нису учествовали само ученици, већ и њихови родитељи, наставници и школа – као институција која има кључну улогу у подстицању најмлађих да се упознају са основним питањима и проблемима у вези с коришћењем енергије, те да осмишљавају начине за њено рационално коришћење и трагање за новим, досад неискоришћеним, ресурсима из свог окружења.
Ученици који су учествовали у програму и наградном конкурсу своја решења могли су да прикажу у различитим видовима, за које су се слободно определили: модели и макете, мултимедијалне презентације, литерарни радови и ликовни радови.
За 2016. годину, две најуспешније школе јесу Основна школа „Свети Георгије” из Уздина и Хемијско-прехрамбена школа из Чоке. Ученицима и менторима ових школа додељене су награде и дипломе.
Покровитељ ове манифестације – која се реализује већ седми пут – јесте Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, док је организатор и реализатор Центар за развој и примену науке, технологије и информатике.

Награђени у програму „Енергија је свуда око нас 2016“"

24.01.2017

  • 24012016Energija3
  • 24012016Energija3
  • 24012016Energija3
  • 24012016Energija3
  • 24012016Energija3
  • 24012016Energija3
  • 24012016Energija3
  • 24012016Energija3
  • 24012016Energija3