media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Квиз такмичење „Колико се познајемо” – једанаести циклус

У оквиру пројекта Покрајинске владе „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини”, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице отпочео је реализацију једанаестог циклуса квиза из историје националних заједница Војводине „Колико се познајемо”.
Пројекат је данас, 2. фебруара 2017. године, присутним новинарима представио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице – Михаљ Њилаш.
Циљ ове активности јесте едукација становништва, пре свега младих, о заједничкој историји и култури различитих националних заједница које живе у Војводини. Предуслов за успешно остваривање овог пројекта јесте укључивање што више ученика средњих школа.
У свом излагању, Њилаш је нагласио да је највећа новина једанаестог циклуса квиза „Колико се познајемо” ‒ вишејезичност. Учесници ће имати могућност да чују питања и да дају одговоре на језику на којем похађају наставу. На тај начин, подстиче се пријављивање школа у којима постоји настава на језицима националних мањина – националних заједница. Ученици се за такмичење припремају учећи из приручника „Колико се познајемо”.
Секретаријат је упутио јавни позив за учешће на такмичењу свим средњим школама у АП Војводини и у току је пријављивање такмичарских екипа. Крајњи рок за пријаву јесте 10. фебруар текуће године, након чега ће се знати тачан број учесника квиза, као и број регионалних центара у којима ће се такмичење одржати. Као и протеклих десет година, велико финале одржаће се у Новом Саду.
У претходних десет циклуса овог такмичења, учествовала је укупно 561 екипа, са 2.244 такмичара, а све то је пропратило 28.000 гледалаца – навијача из школа које су се такмичиле.

Видео

02.02.2017