media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Отворен 12. међународни сајам образовања „Путокази”

IMG9889.JPG

Данас, 6. марта 2017. године, у аули Новосадског сајма, отворени су 12. сајам образовања „Путокази”, 23. међународни салон књига и 22. међународна изложба уметности „Арт експо”. Сајамске манифестације званично је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије – Младен Шарчевић. Том приликом, министар Шарчевић подсетио је присутне на то да је само пре шест месеци у Србији било три профила дуалног образовања у оквиру средњих стручних школа, а да се до краја ове године очекује између 17 и 20 нових образовних средњошколских профила.
Присутне су поздравили и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице – Михаљ Њилаш и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност – проф. др Зоран Милошевић.
Обраћајући се присутнима, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш нагласио је да ће сајам образовања ове године посетити више од осам хиљада средњошколаца из целе Војводине. „Овај сајам, који се одржава од 2004. године, има већ дугу традицију и од самог почетка јасан је његов карактер. Сам назив „Путокази” недвосмислено указује на то да је циљ ове манифестације да нашим ученицима, њиховим родитељима и наставницима покажемо који то путеви у нашем образовном систему постоје и како да одаберу прави пут за себе. Међутим, из године у годину, сајамске активности постају свеобухватније, управо зато што пратимо потребе установа, ученика и наставника, и тематизујемо актуелна питања из области образовања и васпитања бројним презентацијама, округлим столовима и панел-дискусијама. Тако, ове године, поред штанда на којем ће се представити наш секретаријат и Педагошки завод Војводине, у Конгресном центру Новосадског сајма организујемо скупове на којима ће бити представљени иноватори из реда просветних радника, који ће говорити о савременим наставним методама. Ученички парламенти имаће прилику да дискутују о две важне и веома актуелне теме, а то су – вршњачко насиље и школске униформе. Посебну пажњу посветићемо дуалном образовању у средњим школама у АП Војводини, о чему ће говорити представници школа и привреде. Прилику да се представе имаће и представници средњих школа који су награђени за додатно ангажовање пројектима Дани информатике, Енергија је свуда око нас и За чистије и зеленије школе у Војводини”, нагласио је Њилаш, те је додао да је секретаријат за образовање ове године издвојио два милиона и шест стотина хиљада динара за 67 средњих школа у АП Војводини, које су се јавиле на конкурс и изразиле жељу да посете сајам образовања.
Циљ Сајма образовања „Путокази” јесте промоција образовања за све и афирмација доживотног образовања. Акценат овогодишњег сајма образовања јесте на дуалном образовању, могућностима унапређивања и развијања сарадње образовних институција и привреде, предностима за ученике, као и начинима реализације таквог образовања у школама у Србији, уз приказ до сада постигнутих резултата.
Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност – проф. др Зоран Милошевић, поздрављајући присутне, рекао је да у креирању јавних политика град, универзитет, покрајина и република представљају једно, јер су им и путокази исти.
Свечаном отварању сајма образовања присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине – Иштван Пастор, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама – Мирослав Штаткић, градоначелник Новог Сада – Милош Вучевић, ректор Универзитета у Новом Саду – проф. др Душан Николић, као и представници дипломатског кора.

06.03.2017

  • IMG9889.JPG
  • IMG9889.JPG
  • IMG9889.JPG
  • IMG9889.JPG
  • IMG9889.JPG
  • IMG9889.JPG
  • IMG9889.JPG
  • IMG9889.JPG