media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Сајам образовања „Путокази” од 6. до 8. марта 2017. године

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, као и претходних година, и ове године ‒ заједно с Педагошким заводом Војводине ‒ представио је свој рад у протеклој години, у оквиру Сајма образовања „Путокази”, на Новосадском сајму, од 6. до 8. марта 2017. године.
Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш ‒ говорио је на отварању сајма 6. марта 2017. године.
Током сајма, на штанду се све време приказивала видео пројекција програма и пројеката које је поменути секретаријат реализовао ‒ самостално или с партнерима. Такође, Педагошки завод Војводине представљао је своја издања. У оквиру видео презентације, посетиоци штанда имали су прилику да погледају награђене кратке филмове које су направили ученици у пројекту „Филмић”.
Поред тога, ове године организована су и четири тематска догађаја у Конгресном центру Новосадског сајма (7. и 8. марта).
Први у низу био је догађај под називом „Нове методе у настави српског језика и књижевности”. Предавање о примени нових технологија у настави српског језика и књижевности припремила је и публици представила ‒ заједно са својим ученицима ‒ Александра Секулић, професорка српског језика и књижевности из Економско-трговинске школе у Кули, овогодишња добитница престижног покрајинског признања „Др Ђорђе Натошевић”. Презентација је оцењена као веома корисна и занимљива, а у дискусији након презентације учествовали су и наставници и ученици.
Догађај који је изазвао највеће интересовање свакако јесте „Сусрет представника ученичких парламената средњих школа у АП Војводини”. Планирана је панел-дискусија о две теме ‒ вршњачком насиљу и школским униформама. Учесници поменутих дискусија били су представници ученичких парламената средњих школа које су пријавиле своје учешће, док су у публици били и њихови вршњаци и наставници. Дискусија је била конструктивна, покренута су још нека питања поред горе поменутих, те планирамо да и убудуће наставимо сарадњу са ученичким парламентима широм Војводине.
Последњег дана одржан је округли сто на тему дуалног образовања. Учествовали су представници пет средњих стручних школа из АП Војводине које већ користе овај образовно-васпитни модел, а дискусији су веома допринели и представници привреде који овај модел подржавају, као и ученици који похађају ове школе и школују се за образовне профиле у дуалном образовању. Разговарало се о предностима оваквог модела, али и о проблемима и о њиховим евентуалним решењима у будућности.
Након округлог стола, представиле су нам се још три успешне и награђиване школе путем програма које наш секретаријат подржава; у питању су пројекти „Дани информатике”, „Енергија је свуда око нас” и „ За чистије и зеленије школе у Војводини”.
Током овогодишњег сајма, оранизоване су посете Ученичком дому „Европа” у Новом Саду. Између осталих, дом су посетили и представници дванаест школа из АП Војводине, у којима се одвија двојезичка настава.
Забележена је изузетна заинтересованост за све догађаје које смо ове године организовали.
Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице ‒ у оквиру Конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката у области подизања квалитета образовно-васпитног процеса средњег образовања – финансирао је и трошкове организованог превоза ученика у износу од 3.000.000,00 динара на овогодишњи сајам образовања у Новом Саду за све средње школе са седиштем у АП Војводини које су аплицирале. Захваљујући томе, сајам је ове године посетило око 5200 ученика из 67 школа са територије АП Војводине.

13.03.2017