media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Изузетан значај очувања идентитета Словака у Војводини

IMG0263.JPG

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице ‒ Михаљ Њилаш и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама ‒ Мирослав Штаткић разговарали су данас с делегацијом Министарства спољних и европских послова Владе Републике Словачке, коју је предводио државни секретар Лукaш Паризек.
Према речима потпредседника Њилаша, Покрајинска влада с посебном пажњом негује очување националног идентитета свих националних заједница у Војводини, укључујући и словачку националну заједницу која је у нашој покрајини друга по бројности.
„Како у сфери образовања, тако и у сфери културе и информисања на језицима националних заједница, ми поштујемо законске оквире и регулативе, што је прецизно наведено и у Поглављу 23, једном од кључних у процесу придруживања Републике Србије Европској унији”, истакао је Њилаш. Притом, додао је још и то да се припрема и нови закон о националним мањинама и националним саветима.
С друге стране, секретар Штаткић нагласио је и то да Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама снажно подржава очување словачког културног и националног идентитета. Између осталог, секретар је рекао: „Радимо то путем подршке информисању на словачком језику, као и подршке бројним манифестацијама, фестивалима и издаваштву. Трудимо се да то чинимо не само институционално, већ и на терену, што смо показали недавном посетом Ковачици која је центар врхунског сликарства које је на понос не само Словацима, него и целој Србији.”
Према речима његовог помоћника Ђорђа Вукмировића, за два стуба јавног информисања словачке националне мањине – „Хлас људу” у сфери штампаних медија, као и телевизијски и радијски програм РТВ, у сфери електронских медија – обезбеђено је трајно и одрживо финансирање.
„Схвативши проблеме с којима се, после приватизације, суочавају и локални медији који програм емитују на језицима мањина, за ову годину смо предвидели четири пута већа средства за њихово пројектно суфинансирање него што је то било у 2016. години”, додао је помоћник.
Државни секретар Паризек посебно је нагласио то да Словачка подржава Србију на путу ка Европској унији, те да неће мењати свој чврст став о непризнавању Косова. Истовремено, он је изразио и задовољство због положаја Словака у нашој земљи.
„Прошло је 250 година од досељавања Словака у Војводину и од тада до данас они су, захваљујући разумевању већинског становништва, успели да сачувају свој национални идентитет, што је за пример и похвалу”, прецизирао је Паризек.
У словачкој делегацији били су и Дагмар Репчекова – амбасадорка Словачке у Србији, њен заменик – Игор Венцел, Ивана Рапава – координаторка у Канцеларији државног секретара, Растислав Костилник – референт за регион Балкана у Министарству иностраних послова, Јан Варшо – председник Канцеларије за Словаке који живе у иностранству и Људовит Помихал – такође из те канцеларије.
Састанку су присуствовале и Биљана Кашерић и Милинка Хрћан – помоћнице покрајинског секретара за образовање прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, као и др Небојша Кузмановић и Арпад Блашко – заменик и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

29.03.2017

  • IMG0263.JPG
  • IMG0263.JPG
  • IMG0263.JPG
  • IMG0263.JPG
  • IMG0263.JPG
  • IMG0263.JPG