media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Свечано отварање „Сећање на Холокауст”

IMG0995.JPG

„Холокауст – као што је једном приликом рекао Симон Визентал – не подразумева страдање само јеврејског народа, већ је то била трагедија свих људи, целог човечанства. Програм „Сећања на Холокауст”, у четири дана, путем изложбе, концерта, конференције, трибине, школског дана и симпозијума, посветиће пуну пажњу баш тој трагедији”, рекао је Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице на свечаном отварању манифестације „Сећање на Холокауст” 18. априла 2017. године у Новосадској синагоги, коју је организовао Регионални научни центар из Новог Сада.
У свом поздравном говору, покрајински секретар истакао је: „Дубоко верујем да ће сећање на Холокауст бити важан путоказ ка оним вредностима на којима би требало да се темељи наше друштво. Ка неповредивом поштовању и апсолутном уважавању другог, без обзира на боју коже, припадност једном народу или вероисповест. Као покрајински секретар за образовање сматрам да је изузетно важно да наши наставници и учитељи у сваком погледу истичу све ове вредности и поруке које су изузетно важне за нас: да нико није изнад осталих и да сви морају да науче да поштују једни друге и да живе заједно. У своје име, као и у име Покрајинске владе коју овде представљам, поздравићу вас уз поруку која нас је све дочекала на улазу у Новосадску синагогу – нека ова кућа буде молитвени дом за све народе. Нарочито за пострадале.”
На церемонији отварања ове манифестације говорили су и Горан Леви, председник Јеврејске општине у Новом Саду и Марк Лошонц, из Регионалног научног центра Института за филозофију и друштвену теорију у Новом Саду. Поред њих, присуствовале су и истакнуте личности друштвено-политичког и верског живота.
Реализацију манифестације „Сећање на Холокауст” помогли су Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Амбасада Савезне Републике Немачке у Београду, Јеврејска општина из Новог Сада, Хавер Србија, Француски институт, Фондација за отворено друштво – Србија и Центар за мултикултуру.

19.04.2017

  • IMG0995.JPG
  • IMG0995.JPG
  • IMG0995.JPG
  • IMG0995.JPG
  • IMG0995.JPG