media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Finansijska pomoć nacionalnim savetima

Od 2004. godine, u Budžetu AP Vojvodine obezbeđuju se posebna sredstva za finansijsku podršku rada nacionalnih saveta manjinskih nacionalnih zajednica, kao oblika ostvarivanja manjinske samouprave u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika nacionalnih manjinskih zajednica. Osim za rad nacionalnih saveta, sredstva se obezbeđuju i za razvojnu delatnost nacionalnih saveta, koja podrazumeva finansiranje rada ustanova, fondacija, privrednih društava i organizacija čiji je osnivač ili suosnivač nacionalni savet i organizacija čija su osnivačka prava delimično ili u celosti preneta na nacionalni savet.

Način raspodele sredstava regulisan je Pokrajinskom skupštinskom odlukom o načinu i kriterijumima dodele budžetskih sredstava za nacionalne savete nacionalnih manjina („Službeni list APV”, br. 54/2014). Pravo na dodelu sredstava imaju registrovani nacionalni saveti sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, uz uslov da broj pripadnika/pripadnica nacionalne zajednice koju oni predstavljaju na teritoriji AP Vojvodine čini više od polovine ukupnog broja pripadnika/pripadnica te nacionalne zajednice u Republici Srbiji ili da je njihov broj veći od 10.000, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, s poslednjeg popisa stanovništva.

Nacionalni saveti koji imaju sedište na teritoriji AP Vojodine, ali ne ispunjavaju ove uslove, imaju pravo na dodelu sredstava, u visini od po najviše 1% utvrđenih budžetskih sredstava.

Pokrajinska skupštinska odluka o načinu i kriterijumima dodele budžetskih sredstava za nacionalne savete nacionalnih manjina


11.04.2017