media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Унапређивање сарадње Черњивецке области и АП Војводине

2

Потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш примио је данас делегацију из Черњивецке области у Украјини, коју је предводио заменик председника обласне државне администрације Игор Богатирец.
У разговору, којем је присуствовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, истакнута је могућност унапређивања сарадње између АП Војводине и Черњивицке области, у оквиру јачања укупне сарадње наше покрајине и региона Украјине.
Потпредседник Њилаш је нагласио да у духу традиционално добрих односа Србије и Украјине, које додатно учвршћују везе које граде припадници украјинске националне заједнице који живе и раде у Војводини и Србији, имамо развијену културну сарадњу и стабилну основу на плану остваривања заштите права украјинске националне мањине, која је предвиђена законодавством Србије.
Њилаш је указао да о томе говори и подршка коју Покрајинске влада издваја за функционисање националних савета националних мањина у нашој покрајини, која је у овој години за Национални савет украјинске националне мањине предвидела преко 1,8 милиона динара. Како је нагласио, реч је о износу који је већи од оних који су били предвиђени ранијих година. Потпредседник Њилаш је указао да је подршка остваривању права свих националних мањина у Војводини, један од најважнијих приоритета Покрајинске владе.
Потпредседник Покрајинске владе се сложио са гостима да су отворене широке могућности за унапређивање сарадње Војводине и Черњивецке области на плану интензивирања бољег повезивања у оквиру привредне, посебно туристичке сарадње, али и пољопривредне. Оно што треба да уследи, након ове посете јесте утврђивања конкретних области сарадње, која ће бити од обостраног интереса.
Заменик председника Черњивецке обласне државне администрације Игор Богатирец, који у Србији управо борави поводом манифестације посвећене промовисању украјинске културе, изнео је посебно интересовање за остваривање свестраније сарадњу ове украјинске области са нашом покрајином. Како је указао, поред остваривања културне сарадње, постоје бројни интереси за јачање привредног повезивања и интензивније пословне сарадње.
Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић подсетио је на споразуме, на основу којих наша покрајина остварује сарадњу са областима у Украјини, и додао да постоје реални потенцијали за интензивирање односа и са Черњивецком области. Покрајински секретар Бјелић навео је и значајне резултате овогодишњег пословног украјинско-српског бизнис форума у оквиру Пољопривредног сајма у Новом Саду, где је могућност ближег дефинисања пословне сарадње имало чак 30 домаћих фирми и 20 представника украјинских компанија.

Извор: Покрајинска влада

19.06.2017

  • 2
  • 2
  • 2
  • 2